8.2 Frivillig uttreden

Skattyter kan i stedet for kildeskatteordningen velge å bli skattlagt etter skattelovens alminnelige regler, jf. sktl. § 19-6. Et slikt valg er bindende for skattyter for det aktuelle inntektsåret og kan ikke reverseres.

Skattyter kan når som helst i løpet av inntektsåret velge å tre ut av ordningen og i stedet bli skattlagt etter skattelovens alminnelige regler, jf. FSFIN § 19-6-1 første ledd. Et slikt valg tas ved å søke om skattekort for skattlegging etter skattelovens alminnelige regler. Skattyter som velger å tre ut i løpet av inntektsåret, må levere skattemelding etter sktfvl. § 8-2.

Skattyter kan også tre ut av kildeskatteordningen etter utløpet av det inntektsåret kildeskatten er fastsatt for, jf. FSFIN § 19-6-1 andre ledd. Slikt valg må tas innen tre år etter utløpet av inntektsåret kildeskatten er fastsatt for. Skattyter som velger å tre ut etter inntektsårets utløp, må levere skattemelding etter sktfvl. § 8-2. Skattyter vil motta en forhåndsutfylt skattemelding dersom skattemyndighetene tidsnok får opplysninger om skattyterens valg. Dersom skattyter ikke mottar en forhåndsutfylt skattemelding, må han levere "Skattemelding for person som ikke har mottatt forhåndsutfylt skattemelding" (RF-1281).

Dersom skattyter ikke har gitt skattemyndighetene beskjed om et slikt valg innen fristen, faller valgmuligheten bort.

Skattyter som har valgt skattlegging etter skattelovens alminnelige regler, kan ikke tre inn i kildeskatteordningen innenfor samme inntektsår, jf. FSFIN § 19-6-1 tredje ledd.

Skattyter som ønsker å påberope seg at en inntekt som er skattepliktig til Norge etter intern rett ikke er skattepliktig til Norge etter skatteavtale, må velge å tre ut av kildeskatteordningen og få spørsmålet om skatteplikt vurdert etter skattelovens alminnelige regler og skatteavtalens bestemmelser.