9.2 Skatt på inntekt

9.2.1 Personlige skattytere

Inntekt som skattlegges ved lønnstrekk, skattlegges etter følgende satser, se svalbardskattevedtaket for inntektsåret 2021 § 3 bokstav a

  • lav sats: 8 %
  • høy sats: 22 %

Annen inntekt skattlegges med 16 %. Personlige skattytere skal ha et fradrag i slik inntekt på kr 20 000. Se svalbardskattevedtaket § 3 bokstav c og siste ledd

9.2.2 Trygdeavgift

Personer som er medlem av folketrygden skal betale trygdeavgift. Personer som er medlem av folketrygden når de bosetter seg eller tar opphold på Svalbard, beholder sitt medlemskap i folketrygden, jf. ftrl. § 2-3 første ledd. Personer som ikke er medlem av folketrygden, blir medlem hvis de tar arbeid for en norsk arbeidsgiver som driver virksomhet på Svalbard, jf. ftrl. § 2-3 annet ledd.

9.2.3 Kildeskatt på utbytte til aksjonær bosatt/hjemmehørende i utlandet

I utbytte utbetalt fra selskap hjemmehørende på Svalbard til aksjonær bosatt/hjemmehørende i utlandet, jf. sktl. § 10-13, trekkes det kildeskatt med 20 %, jf. svalbardskattevedtaket § 6. Ingen av skatteavtalene Norge har inngått gjelder for Svalbard.

9.2.4 Selskaper

Det betales en selskapsskatt på 22 % for den del av selskapsoverskuddet som overstiger kr 15 mill. og som overstiger summen av:

  • 10 ganger kostnadene til lønn som blir skattlagt ved lønnstrekk, og
  • 0,20 ganger skattemessig verdi av anlegg, fast eiendom og annen realkapital som er på Svalbard ved utgangen av inntektsåret.

For annen inntekt er selskapsskatten 16 % av selskapsoverskuddet.

Se svalbardskattevedtaket § 3 bokstav b og c.