9.2 Vilkår for å sette av

9.2.1 Generelt

Avsetningsadgangen til reineierfond er betinget av at beholdningen av rein (antall voksne dyr og kalver) per 31. desember i inntektsåret er redusert med minst en tredjedel i forhold til beholdningen per 1. januar, og at reduksjonen skyldes:

  • tap av dyr
  • salg av dyr til slakt og/eller
  • salg av livdyr

Reduksjon av beholdning som skyldes salg av livdyr, regnes bare med dersom områdestyret som er oppnevnt etter reindriftsloven, skriftlig har gitt erklæring om at salget vil fremme nødvendig omstilling i reindriftsnæringen. Dette kan ikke overprøves av skattemyndighetene. Se sktl. § 8-3 første ledd.

Reduksjon av beholdningen som skyldes at dyr er overført som gave/arveforskudd skal ikke tas i betraktning ved vurdering av avsetningsadgangen, dersom det ikke foretas uttaksbeskatning. Skattyteren kan sette av hvert år vilkårene er oppfylt. Det er ingen øvre grense for antall år det kan foretas avsetninger.

9.2.2 Flere kommuner

Dersom skattyter er skattepliktig for reindrift til flere kommuner, er det samlet beholdning i alle kommuner som legges til grunn for vurderingen.

9.2.3 Barn

Når barns inntekt av reindrift skattlegges hos foreldrene, skal barnets beholdning av rein per 1. januar og 31. desember i inntektsåret være med ved vurdering av reduksjonen.