3.2 Pass og stell av barn, avgrensning mot andre kostnader

3.2.1 Kostnader som omfattes

Pass og stell av barn vil omfatte tilsyn, pleie mv. av barnet. Pass og stell av barnet kan skje i barnets hjem, i barnepassers hjem, barnehage, i skolefritidsordning på barneskole, institusjon mv.

Som pass og stell av barn regnes også fritidsordninger for barn i regi av klubber og foreninger som driver aktiviteter innenfor eget interessefelt. Dette kan f.eks. være aktiviteter innenfor idrett, teater, musikk, barnekor, kulturskole mv. Det er et vilkår at ordningen er etablert som et alternativ til skolefritidsordning på barneskole.

Betaling for formidling av barnepasstjenester anses som kostnader til pass og stell av barn.

Kostnader til å bringe barn til og fra barnehage, dagmamma eller skolefritidsordning skal tas med ved beregning av fradraget. Brukes det egen bil for å bringe barnet, skal kostnaden fastsettes på grunnlag av merkjøringen dette medfører utover for eksempel arbeidsreise og yrkesreise. Satsen for avstandsfradrag mellom hjem og fast arbeidssted på kr 1,56 per km brukes ved beregningen. Benyttes kollektivt transportmiddel, skal kostnadene settes til merkostnadene ved bruk av slikt transportmiddel. Fradragsbegrensningen for arbeids- og besøksreiser etter sktl. § 6-44 første ledd siste punktum gjelder ikke for reiser knyttet til bringing og henting av barn. Dette innebærer at kostnader/fradrag etter kilometersats for merkjøring/-transport knyttet til bringing og henting av barn i sin helhet skal tas med ved beregning av foreldrefradraget selv om det helt eller delvis ikke gis fradrag for reise mellom hjem og arbeidssted som følge av beløpsbegrensningene i sktl. § 6-44 først ledd knyttet til slike reiser.

3.2.2 Kostnader som ikke omfattes

Pass og stell må avgrenses mot

  • barnets levekostnader, dvs. kostnader til kjøp av klær, mat o.l.
  • renhold, stell av hjemmet, matlaging, vask av tøy o.l. som kommer hele familien til gode
  • behandling av barnet for sykdom, funksjonshemming mv. Kostnader til behandling og særskilt undervisning, kan etter omstendighetene være sykdomskostnader. Om særfradrag for sykdomskostnader, se emnet «Særfradrag – sykdom eller svakhet»
  • kostnader i forbindelse med adopsjon av barn
  • skolepenger/vederlag for undervisning. Opphold på privat skole må anses som undervisning for samme aldersgrupper og i samme utstrekning som det ville vært på offentlig skole.