2.1 Gaver mv.

2.1.1 Generelt

Visse gaver i arbeidsforhold er skattefrie etter rammer og beløpsgrenser fastsatt av Finansdepartementet, jf. FSFIN § 5-15-1. Det er ikke noe vilkår for skattefrihet at gavene gis etter en generell ordning i bedriften.

Skattefritaket omfatter gaver til så vel ansatte som styremedlemmer. Skattefritaket gjelder også hvor den ansatte/styremedlemmet er aksjonær, og selv om det ikke er andre ansatte i selskapet.

Gaven må i utgangspunktet bestå av en naturalytelse. Gavekort som ikke kan løses inn i kontanter, likestilles med gaver ytet i form av naturalytelser. Det samme gjelder gaver som i utgangspunktet består i penger, men hvor den ansatte leverer kvittering til arbeidsgiveren for kjøpet av gaven. Innenfor beløpsgrensene kan den skattefrie gaven også bestå i bl.a. fri bruk av arbeidsgivers bil, se emnet «Bil – privat bruk», fri bolig, se emnet «Bolig – fri bolig», rimelig lån i arbeidsforhold, se emnet «Lån i arbeidsforhold» og arbeidsgiverfinansierte EK-tjenester, se emnet «Elektronisk kommunikasjon (telefon mv.)». Den beregnede skattepliktige fordelen etter disse reglene kan derfor reduseres med det aktuelle skattefrie gavebeløpet.

2.1.2 Gave til ansatte med lang tjenestetid i bedriften

Etter FSFIN § 5-15-1 første ledd er gave fra egen arbeidsgiver til en verdi av inntil kr 8 000 skattefri når gaven gis i anledning av at mottakeren har minst 20 års tjenestetid i bedriften. Deretter kan slike gaver gis etter minst 10 års ytterligere tjenestetid, således etter f. eks. 30, 40 og 50 års tjenestetid i bedriften. Utgjør verdien av gaven mer enn beløpsgrensen ovenfor, skattlegges det overskytende beløpet. Skattefritaket gjelder ikke for jubileum i anledning kortere tjenestetid i bedriften, f. eks. 15 års tjenestetid, og ikke for gaver som gis oftere enn anvisningene som nevnt ovenfor. Skattefriheten er ikke betinget av at gaven gis etter en generell ordning. Hvis det etter de reglene som gjaldt til og med inntektsåret 2018 ble gitt gave etter 25 års tjenestetid, kan en person som oppnådde 20 års tjenestetid før 2019 motta en forsinket 20-årsgave. En person som i 2018 fikk gave for 25 års tjenestetid kan altså motta skattefri gave for 30 års tjenestetid i 2023.

2.1.3 Jubileums- eller oppmerksomhetsgaver

Etter FSFIN § 5-15-1 annet ledd er jubileums- eller oppmerksomhetsgaver i arbeidsforhold skattefri for en verdi inntil kr 4 000 per år. Beløpsgrensen gjelder samlet for gaver fra både egen arbeidsgiver og tredjeparter, se FSFIN § 5-15-1 fjerde ledd annet punktum. Har den ansatte flere separate arbeidsforhold, gjelder beløpsgrensen for hvert arbeidsforhold. Gaven må bestå av annet enn pengebeløp. Utgjør verdien mer enn kr 4 000, skattlegges det overskytende beløpet som lønn, se FSFIN § 5-15-1 fjerde ledd første punktum. Det kreves ikke at gavene gis etter en generell ordning i bedriften.

Som jubileums- eller oppmerksomhetsgave regnes gaver i arbeidsforhold gitt i anledning av at

  • bedriften har bestått i 25 år eller i et antall år som er delelig med 25 (f.eks. 75 år eller 125 år)
  • mottakeren gifter seg
  • mottakeren fyller 50, og deretter hvert tiende år (60, 70, 80 år osv.) eller
  • mottakeren går av med pensjon eller slutter av annen grunn etter minst 10 år i bedriften

2.1.4 Andre gaver av mindre verdi

Andre gaver i arbeidsforhold enn de som er nevnt ovenfor og som består av annet enn pengebeløp (f.eks. julegaver, sommergaver, gavekort som ikke kan innløses i kontanter) er skattefrie når verdien ikke overstiger kr 5 000 i løpet av inntektsåret, se FSFIN § 5-15-1 tredje ledd. Beløpsgrensen gjelder samlet for gaver fra både egen arbeidsgiver og tredjeparter, se FSFIN § 5-15-1 fjerde ledd annet punktum. Utgjør verdien av gaven mer enn kr 5 000, skattlegges det overskytende, se FSFIN § 5-15-1 fjerde ledd første punktum. Skattefriheten er ikke betinget av at gaven er gitt etter en generell ordning i bedriften.

Gaver kan gis etter flere alternativer til samme skattyter i samme år.

2.1.5 Om begrepet «bedrift» i FSFIN § 5-15-1

Ved vurderingen av hvor lenge bedriften har bestått eller av lengden på tjenestetiden i bedriften, kan i konsernforhold i enkelte tilfeller begrepet «bedrift» etter FSFIN § 5-15-1 omfatte mer enn bare det selskapet som direkte står som arbeidstakers arbeidsgiver. Når for eksempel et konsern viderefører det opprinnelige selskapets produkt som konsernets hovedprodukt, må konsernets selskaper anses som én bedrift etter FSFIN § 5-15-1.