15 Tidfesting av inntekter og kostnader

Erstatningsbeløp som skal erstatte løpende inntekter som inntektsføres etter kontantprinsippet, f.eks. arbeidsinntekt, skal også inntektsføres etter kontantprinsippet. Det samme gjelder erstatning som ytes i form av pensjon.

I andre tilfeller skal erstatninger i utgangspunktet inntekts-/fradragsføres på tidspunktet for skadens inntreden (realisasjonsprinsippet). Er det usikkert om erstatningsgrunnlag foreligger, utsettes tidfestingen av praktiske hensyn til grunnlaget er avklart. Er det sikkert at det blir erstatningsplikt, men usikkert hvor stor samlet erstatning blir, tidfestes inntekten/kostnaden i takt med avklaringen av erstatningsbeløpets størrelse.

Se også emnet «Jordbruk – allment», pkt. 10.17 vedrørende et eksempel fra jordbruksbeskatning.

Renter på erstatningsbeløp tidfestes i tråd med realisasjonsprinsippet, dvs. at renteinntekter skal inntektsføres når skattyteren har fått en ubetinget rett til rentene, jf. sktl. § 14-2. Dette vil være når rentene påløper. Dette gjelder renter som påløper i tillegg til erstatningsbeløpet. Er det usikkerhet knyttet til erstatningsgrunnlaget eller erstatningens størrelse og dermed også til rentene, utsettes tidfestingen til usikkerheten er avklart, se ovenfor. Renter som inngår som en del av erstatningsutmålingen, tidfestes sammen med den øvrige erstatningen. Om de ordinære reglene for tidfesting, se emnet «Tidfesting – realisasjonsprinsippet».

Om nedsettelse av skatt ved etterbetaling av lønn, se emnet «Etterbetaling av pensjon, trygdeytelser eller lønn».