9.9 Skattlegging

9.9.1 Uttak

Beløp som det er gitt fradrag for etter bestemmelsene omtalt ovenfor, skal skattyter inntektsføre ved fastsettingen for det eller de år innestående midler på vedkommende bankkonto heves, jf. sktl. § 8-3 femte ledd. Hevet beløp skal ikke tas med i årsinntekt som gjennomsnittsberegnes, og kan ikke danne grunnlag for ny avsetning det året det hevede beløpet skattlegges, jf. sktl. § 8-3 sjette ledd. Skattyteren anses å ha disponert over fondsmidlene i samme rekkefølge som avsetning er foretatt.

Uttaket inngår i grunnlaget for beregning av personinntekt etter foretaksmodellen. Dette gjelder likevel ikke for uttak som skjer etter at skattyter har sluttet å drive virksomheten.

9.9.2 Sikkerhet for gjeld

Blir avsatte fondsmidler stilt som sikkerhet for gjeld, likestilles det med uttak, jf. sktl. § 8-3 femte ledd fjerde punktum.

9.9.3 Renter

Rentebeløp som godskrives den særskilte avsetningskontoen, skattlegges ikke i opptjeningsåret, men behandles helt ut som avsetningsmidler og ikke som renter, jf. sktl. § 8-3 femte ledd tredje punktum. Renter på avsetning påløpt etter at virksomheten er opphørt, anses ikke innvunnet i virksomhet, jf. sktl. § 12-10. Det skal således ikke beregnes personinntekt på renter som opptjenes fra det tidspunktet reindriftsvirksomheten reelt sett opphørte og frem til uttaket av rentene.

9.9.4 Dødsfall

Står det ved skattyterens død avsatte midler på fondskontoen, skal disse inntektsføres i dødsåret, jf. sktl. § 8-3 syvende ledd første punktum. Skattyterens dødsbo, samt gjenlevende ektefelle/samboer i uskifte eller enearving som udelt overtar reindriftsvirksomheten, kan la avsatte fondsbeløp bli stående ubeskattet på samme vilkår som for avdøde.

9.9.5 Konkurs

Går skattyteren konkurs og det står avsatte midler på fondskontoen, skal disse inntektsføres det året konkursen åpnes, jf. sktl. § 8-3 åttende ledd.

9.9.6 Frist for skattlegging

Avsatte midler skattlegges senest ved fastsettingen for det syvende året etter at det ble gitt fradrag for beløpet, jf. sktl. § 8-3 femte ledd annet punktum. Opptjente renter som er godskrevet kontoen, skattlegges senest det syvende året etter opptjeningsåret, se sktl. § 8-3 femte ledd tredje punktum, jf. pkt. 9.9.3.

9.9.7 Flere kommuner

Har skattyteren inntekt i flere kommuner, skal inntektsført beløp fordeles i forhold til alminnelig inntekt i hver kommune, jf. sktl. § 8-3 femte ledd og § 6-90 annet ledd.