4.5 Nærmere om fastsetting av uttaksfordelen

4.5.1 Verdsetting av bruken etter sktl. § 13-1

Dersom vilkårene i pkt. 4.1 til pkt. 4.4 er oppfylt, kan uttaksfordelen ved bruk av formuesobjektet fastsettes ved skjønn etter sktl. § 13-1. I skjønnet skal selskapets inntekt fastsettes som om interessefellesskap ikke hadde foreligget, jf. sktl. § 13-1 tredje ledd.

Utgangspunkt for fastsettingen vil være de kostnader selskapet har hatt som følge av disposisjonen. Kostnader som inngår i den skjønnsmessige fastsettingen vil bl.a. være

  • kapital-/lånekostnader ved disposisjonen
  • stipulert tapt avkastning på egenkapitalinnskudd (markedsrente)
  • driftsomkostninger knyttet til formuesobjektet, herunder årets totale vedlikeholdskostnader
  • faktisk verdifall på grunn av slit og elde

Det skal vanligvis ikke tas hensyn til verdifall som følge av markedssvingninger. Det må foretas en konkret vurdering i det enkelte tilfellet for å fastsette faktisk verdifall. Dersom det foretas påkostninger på et formuesobjekt som nevnt ovenfor, skal påkostningen behandles som en del av investeringen.

I noen tilfeller vil en påkostning ikke ha noen verdi for selskapet, f.eks. ved spesialtilpasninger som foretas utelukkende i aksjonærens interesse. Verdien av slike påkostninger anses tatt ut av selskapet når påkostningen foretas, og tillegges uttaksfordelen.

Regnskapsmessige avskrivninger vil ofte gi et godt uttrykk for hva som utgjør faktisk verdifall på et formuesobjekt, se LRD 3. oktober 2013 i Utv. 2013/1668 (Vikholmen) og SKD 5. desember 2012 i Utv. 2012/1825. Det samme gjelder regnskapsmessige nedskrivninger etter regnskapsloven § 5-3.

I tilfeller der en investering, som allerede er foretatt og som opprinnelig ble ansett som en forretningsmessig disposisjon, og bruken av objektet går over til å bli selskapsfremmed, skal tapt kapitalavkastning beregnes ut fra eiendelens markedsverdi på bruksendringstidspunktet. Se vedtak i Skatteklagenemnda (stor avdeling) NS 40/2018.

Det skal ved fastsettingen av skjønnet ikke tas hensyn til muligheten for gevinst ved verdistigning på formuesobjektet, se HRD i Utv. 2003/819 (Rt. 2003/536) (Storhaugen Invest AS) og LRD 3. oktober 2013 i Utv. 2013/1668 (Vikholmen).

Uttaksfordelen legges til grunn ved utbyttebeskatningen av brukeren.

4.5.2 Realisasjon/gaveoverføring/utdeling av formuesobjektet

Ved realisasjon eller uttak av formuesobjektet vil det være den skattemessig nedskrevne verdien som skal brukes som inngangsverdi ved beregning av gevinst eller tap, se SKD 5. desember 2012 i Utv. 2012/1825. Omsetningsverdien på uttakstidspunktet utgjør utgangsverdien.

Dersom vilkårene i pkt. 4.1 til pkt. 4.4 er oppfylt, må det vurderes om et eventuelt tap skyldes markedsnedgang eller interessefellesskapet. Tap som skyldes interessefellesskapet er ikke fradragsberettiget for selskapet, jf. sktl. § 13-1. Se f.eks. LRD 29. april 2013 i Utv. 2013/994. Selskapet kan ikke nektes fradrag for den delen av tapet som selskapet eventuelt tidligere har blitt løpende uttaksbeskattet for.

Dersom det allerede ved anskaffelsen var intensjonen at aksjonæren skulle bli eier på et senere tidspunkt, må det vurderes om hele tapet, også verdifall som skyldes markedsendringer, anses å skyldes interessefellesskapet.