2.3 Subsidiær beskatningsrett

Hvis den stat som etter avtalen har beskatningsretten til en inntekt eller formue ikke benytter seg av denne retten, vil den andre staten som hovedregel ikke ha rett til å skattlegge inntekten eller formuen, selv om internrettslig hjemmel foreligger.

Om et tilfelle som gjaldt skatteavtalen med USA og fradragsrett for tap ved realisasjon av aksjer i et amerikansk selskap, jf. sktl. § 9-4 nr. 1 og 2, se HRD i Utv. 2011/1087 (Rt. 2011/755 (Kistefos)). Høyesterett kom til at USA etter skatteavtalen hadde rett til å skattlegge en aksjegevinst. Skatteavtalen kunne ikke forstås slik at manglende intern hjemmel til å skattlegge i USA førte til at Norge fikk beskatningsretten. En etterfølgende korrespondanse mellom amerikanske og norske myndigheter medførte heller ikke at avtalen kunne forstås slik.

I noen skatteavtaler er det imidlertid særskilte bestemmelser om subsidiær beskatningsrett, se blant annet i NSA art. 26 nr. 2 og 3, samt i skatteavtalene med Storbritannia art. 31 og Tyskland art. 15 nr. 3.

NSA inneholder i art. 26 nr. 2 en generell regel om subsidiær beskatningsrett. Denne regelen bestemmer at bostedsstaten likevel kan skattlegge inntekter og formue hvor retten til å skattlegge etter avtalen er gitt til den andre staten, når den andre staten på grunn av sin interne lovgivning likevel ikke skattlegger inntekten eller formuen. NSA art. 26 nr. 3 inneholder en særregel om subsidiær beskatningsrett for situasjoner der retten til å skattlegge visse inntekter etter avtalen er lagt til bostedsstaten, og bostedsstaten ikke har internrettslig hjemmel til å skattlegge inntekten.