2.1 Intern rett

2.1.1 Bosatt/hjemmehørende i Norge

Personer bosatt og selskaper mv. hjemmehørende i Norge, er skattepliktige hit for inntekt, herunder gevinst, av løsøre som befinner seg i utlandet etter de samme regler og unntak som gjelder for løsøre som befinner seg i Norge, jf. sktl. § 2-1 niende ledd og § 2-2 sjette ledd.

2.1.2 Bosatt/hjemmehørende i utlandet

Personer bosatt og selskaper mv. hjemmehørende i utlandet er skattepliktig hit for eventuell inntekt som er skattepliktig etter norsk intern rett, herunder leieinntekter og gevinst ved realisasjon av løsøre som vedkommende eier eller rår over i Norge, jf. sktl. § 2-3 første ledd bokstav a. Løsøre omfatter alle fysiske gjenstander, herunder varer, men ikke bankinnskudd, pantobligasjoner, aksjer og andre verdipapirer. For at inntekten skal utløse skatteplikt må skattyter ha enkelte juridiske eller faktiske rettigheter knyttet til løsøregjenstanden mens den befinner seg i Norge. Inntekt ved utleie på såkalte «dry leasing vilkår» til leietaker i Norge, dvs. helt passiv utleie uten at eieren har noen forpliktelser knyttet til den virksomheten som utleieobjektet benyttes i, anses ikke tilstrekkelig til å utløse skatteplikt for den utenlandske eieren, se FIN 29. februar 2012 i Utv. 2012/275.

Om et tilfelle hvor varepartier for videresalg oppbevart på et tollager i Norge utløste skatteplikt etter sktl. § 2-3 første ledd bokstav a, se SKD 24. oktober 2019 på skatteetaten.no/rettskilder/type/uttalelser/prinsipputtalelser/sporsmal-om-skatteplikt-etter-skatteloven--2-3-forste-ledd-bokstav-a/.

Fra 1. oktober 2021 gjelder det regler om kildeskatt på vederlag til selskap mv. hjemmehørende i lavskatteland for bruk av eller retten til å bruke skip, fartøy, rigger mv., fly og helikopter (leiebetalinger). Om disse reglene, se emnet «Utland – kildeskatt på royalty og leiebetalinger».