4.1 Vilkår for betinget skattefritak

4.1.1 Generelt

Det kan kreves betinget skattefritak for skattepliktig gevinst ved innløsning av festet tomt, jf. sktl. § 14-72. Enhver form for innløsning fra bortfester til fester er omfattet av regelen. Dette gjelder både:

  • tvangsinnløsning etter lov 20. desember 1996 nr. 106 om tomtefeste eller i medhold av opprinnelig festeavtale, og
  • frivillig salg til en fester. Dette gjelder selv om festeren ikke kunne krevd tvungen innløsning med hjemmel i lov 20. desember 1996 nr. 106 om tomtefeste eller i medhold av opprinnelig festeavtale.

Annen form for realisasjon av festet tomt kommer ikke inn under bestemmelsen i sktl. § 14-72. En ufrivillig realisasjon vil imidlertid omfattes av regelen i sktl. § 14-70. Dette gjelder for eksempel hvis kommunen eksproprierer en festet tomt.

Skattyteren kan velge å kreve hele eller en del av gevinsten avsatt betinget skattefritt. Kreves bare en del avsatt betinget skattefritt, skal resten behandles etter de vanlige reglene.

4.1.2 Flere gevinster

Har skattyteren flere gevinster som fyller vilkårene, kan han selv velge om han vil avsette alle eller bare noen betinget skattefritt.

4.1.3 Blanding tap/gevinst

En skattyter som i løpet av inntektsåret har innløst (realisert) noen festetomter med gevinst og noen med tap, kan få betinget skattefritak for gevinsten ved innløsning av festet tomt som har gitt gevinst uten reduksjon for tapene på de andre tomtene.

4.1.4 Underskudd

Har skattyter underskudd i samme år som festet tomt innløses, kan han velge å føre underskuddet mot gevinsten og kreve betinget skattefritak bare for den overskytende delen. Det samme gjelder hvis skattyter har fremførbart underskudd fra tidligere år, som ikke oppveies av annen inntekt enn gevinsten. Om skattyteren ønsker det, kan han likevel kreve hele gevinsten avsatt.

4.1.5 Hvem kan kreve betinget skattefritak

Bare den som var eier av den innløste tomten kan kreve betinget skattefritak.

I sameie kan den enkelte sameier kreve betinget skattefritak for sin andel av gevinsten. Se emnet «Sameie – skattlegging etter bruttometoden».

Ved innløsning av festet tomt som tilhører selskap, herunder selskap med deltakerfastsetting, kan betinget skattefritak bare kreves av selskapet.

4.1.6 Tidspunktet for krav om betinget skattefritak

Krav om betinget skattefritak skal normalt fremsettes innen fristen for å levere skattemelding for det året eiendomsretten til tomten opphører. Dette gjelder selv om innløsningssummen ikke er endelig fastlagt på dette tidspunktet. Kravet om betinget skattefritak behøver i slike tilfeller ikke å angi gevinstens størrelse. Blir det først senere klart at skattyteren vil få gevinst, godtas det i praksis at kravet fremmes innen fristen for levering av skattemeldingen for det året dette blir klarlagt. Om frist for reinvestering, se nedenfor.

4.1.7 Sikkerhetsstillelse

Det skal ikke stilles sikkerhet for latent skatt på avsetningen.