6.1 Generelt

Rentebegrensningsregelen kommer bare til anvendelse hvis netto rentekostnader overstiger et nærmere fastsatt terskelbeløp.

For selskap som ikke er i konsern skal begrensning av rentefradraget foretas dersom netto rentekostnader i selskapet er over kr 5 mill., se sktl. § 6-41 fjerde ledd tredje punktum.

For selskap mv. i konsern kommer rentebegrensningsregelen bare til anvendelse hvis samlede interne og eksterne netto rentekostnader overstiger kr 25 mill. fastsatt samlet for den norske delen av konsernet, jf. sktl. § 6-41 fjerde ledd annet punktum.

For andeler i selskaper med deltakerfastsetting jf. sktl. § 10-40 og NOKUS § 10-60 regnes netto rentekostnader med forholdsmessig etter norske eierandeler. Dette gjelder også eierandeler eid indirekte gjennom utenlandsk konsernselskap. Se nedenfor under pkt. 13.5. Med "norske eierandeler" menes her det aktuelle konsernets eierandeler i selskapet, og ikke alle eierandeler som er eid av norske skattytere, jf. FIN 2. juli 2019 i Utv 2019/874.

Terskelen på kr 5 mill. gjelder også for selskap mv. i konsern som har netto rentekostnader på gjeld til nærstående som ikke er en del av konsernet, og hvor samlede interne og eksterne netto rentekostnader fastsatt samlet for den norske delen av konsernet ikke overstiger terskelbeløpet på kr 25 mill., jf. sktl. § 6-41 niende ledd. For konsernselskaper gjelder dermed både nærståenderegelen og konsernregelen, men slik at det bare er renter på lån til nærstående långiver utenfor konsernet (f.eks. en fysisk person) som skal avskjæres i disse tilfellene, ikke eventuelle interne renter betalt til andre konsernselskaper. Om hva som menes med nærstående part utenfor konsern, se nærmere pkt. 10.2.

Renter som det ikke kreves fradrag for inngår ikke i terskelbeløpene. Tilsvarende gjelder for tidligere avskårede renter som fremføres til fradrag i etterfølgende år etter sktl. § 6-41 tiende ledd jf. tredje ledd. At en eller flere skattytere i et konsern krever fradrag for tidligere avskårede renter vil derfor ikke påvirke vurderingen av om netto rentekostnader overstiger terskelbeløpet på kr 25 mill. for den norske delen av konsernet, se FIN2. juli 2019 i Utv. 2019/874.

Hvis netto rentekostnader overstiger terskelbeløpene, gjelder rentefradragsbegrensningen for alle rentekostnadene, også den delen av rentekostnadene som ligger innenfor terskelbeløpet.