8.14 Fiskeritillatelser, fradrag for avskrivninger

8.14.1 Generelt

Fiskeritillatelser som ikke er tidsbegrenset kan bare avskrives hvis verdifallet er åpenbart, jf. sktl. § 6-10 tredje ledd første punktum. Noen fiskeritillatelser er tidsbegrensede og kan da avskrives lineært, jf. sktl. § 14-50. Avskrivning kan foretas fra og med det første inntektsåret de får kvotemessig virkning (kan utnyttes). Om avskrivninger av de ulike typene tillatelser, se nedenfor.

8.14.2 Konsesjon

Enkelte av de norske fiskeriene for den havgående flåten er begrenset til bestemte fiskefartøyer med konsesjon for slikt fiske. Konsesjon er varige tillatelser tildelt med hjemmel i § 12 i lov 26. mars 1999 nr. 15 om retten til å delta i fiske og fangst (deltakerloven).

Konsesjoner anses ikke som tidsbegrensede og kostpris kan derfor bare avskrives ved åpenbart verdifall, jf. sktl. § 6-10 tredje ledd første punktum. Se emnet «Driftsmiddel – immaterielt (ikke-fysisk) driftsmiddel» og LRD 28. januar 2002 i Utv. 2002/471 (Ytterstad Fiskeriselskap AS). (Lagmannsretten fant at verdien av ringnotkonsesjon ved kjøp av fiskefartøy var et immaterielt driftsmiddel som ikke kunne avskrives.)

8.14.3 Deltakeradgang

Store deler av de norske fiskeriene er begrenset til fartøy med deltakeradgang. Deltakeradgang gis formelt for ett år av gangen av fiskerimyndighetene i medhold av § 21 i deltakerloven. Det kreves likevel ikke at fartøyeier skal søke og tildeles individuelle tillatelser hvert år. For fartøy som oppfyller vilkårene fornyes normalt deltakeradgangen årlig.

Deltakeradganger anses ikke som tidsbegrensede, og kostpris kan derfor bare avskrives ved åpenbart verdifall, jf. sktl. § 6-10 tredje ledd første punktum. Se emnet «Driftsmiddel – immaterielt (ikke-fysisk) driftsmiddel» og LRD 28. januar 2002 i Utv. 2002/471 (Ytterstad Fiskeriselskap AS. Lagmannsretten fant at ringnotkonsesjon var et immaterielt driftsmiddel hvor inngangsverdien ikke kunne avskrives.).

8.14.4 Strukturkvoter, generelt

Fartøy/fartøyeiere med visse typer deltakeradganger (jf. deltakerloven § 21) kan søke om å få overført et fartøys kvoteandeler for ulike fiskerier til andre fartøy som strukturkvote hos samme eller andre eiere som tilfredsstiller fastsatte vilkår, jf. forskrift 7. november 2003 nr. 1309 om spesielle kvoteordninger for kystfiskeflåten § 7. En tilsvarende ordning gjelder for havfiskeflåten, jf. i forskrift 4. mars 2005 nr. 193 om strukturkvoteordning mv. for havfiskeflåten § 5 (lov 3. juni 1983 nr. 40 om saltvannsfiske mv.). En slik konvertert kvoteandel kan fordeles på flere fartøy som strukturkvote. Det mottakende fartøyet får en forhøyet kvoteandel på betingelse av at det avgivende fartøyet permanent tas ut av alle fiskerier som fartøyet har konsesjon, deltakeradgang mv. for. Utfaset fiskefartøy oppgir med andre ord for godt sine fiskeritillatelser til vedkommende fiskerier.

Strukturkvoter tildeles for ett år av gangen og kan tildeles i inntil 20 år. Strukturkvote som er tildelt første gang før 2007, kan tildeles i inntil 25 år regnet fra og med 2008. Fiskerimyndighetenes prøving av om vilkårene for tildeling er oppfylt, gjøres før første gangs tildeling. Årlig tildeling skjer deretter normalt uten ny prøving. Da strukturkvoter kan tildeles i et begrenset antall år, avskrives de lineært etter sktl. § 14-50. Kostpris for strukturkvoter tildelt første gang før 2007 kan avskrives over 25 år, regnet fra og med inntektsåret 2008.

Kostpris på strukturkvoter som er tildelt i 2007, kan avskrives lineært over 20 år (fra inntektsåret 2008).

Kostpris på strukturkvoter som er tildelt i 2008 eller senere, avskrives lineært over 20 år fra og med det året strukturkvoten får kvotemessig virkning.

8.14.5 Strukturkvoter, tildeling til erstatning for bortfalt strukturkvote

Ved tildeling av strukturkvoter til erstatning for bortfalt strukturkvote etter forskrift 7. november 2003 nr. 1309 om spesielle kvoteordninger for kystfiskeflåten § 11a, vil antallet år den nye kvoten kan tildeles for, beregnes med utgangspunkt i tidspunktet for første gangs tildeling av den bortfalte strukturkvoten, jf. forskriften § 11a tredje punktum. Ble f.eks. den opprinnelige kvoten første gang tildelt i 2008, vil den kvoten som tildeles til erstatning for den opprinnelige, kunne tildeles t.o.m. år 2027 (totalt 20 år). Hvis kvoten tildeles annet fartøy under samme eier, kan den lineære avskrivningen av eventuell kostpris på den opprinnelige kvoten videreføres upåvirket av "kvotebyttet". Blir kvoten tildelt fartøy under annen eier mot vederlag til den som har oppgitt kvoten, anses dette som realisasjon av immaterielt driftsmiddel. Inngangsverdien for ny eier må avskrives lineært over gjenværende periode, jf. forskriften § 11 første ledd og § 11a tredje punktum. Om behandling av gevinst/tap hos tidligere eier, se emnet «Driftsmiddel – realisasjon av driftsmiddel».

8.14.6 Strukturkvoter, splitting av strukturkvote

Løpetiden for ny strukturkvote som tildeles ved splitting av strukturkvote etter forskrift 7. november 2003 nr. 1309 om spesielle kvoteordninger for kystfiskeflåten § 11b, regnes fra tidspunktet for tildelingen av den opprinnelige strukturkvoten, jf. forskriften § 11b tredje punktum. Blir den utskilte andelen av kvoten tildelt et annet fartøy under samme eier, kan den lineære avskrivningen av eventuell kostpris på den opprinnelige kvoten videreføres upåvirket av "kvotesplittingen". Hvis den utskilte delen av kvoten tildeles fartøy under annen eier mot vederlag til den som har oppgitt kvoteandelen, anses dette som delvis realisasjon av immaterielt driftsmiddel. Inngangsverdien for ny eier må avskrives lineært over gjenværende periode, jf. forskriften § 11 første ledd og § 11a tredje punktum. Om behandling av gevinst/tap hos tidligere eier, se emnet «Driftsmiddel – realisasjon av driftsmiddel».

Se for øvrig emnet «Driftsmiddel – immaterielt (ikke-fysisk) driftsmiddel», pkt. 2.2.3.

8.14.7 Enhetskvoter

Fra og med 2006 er tilnærmet samtlige enhetskvoter omgjort til strukturkvoter. Kostpris på eventuelle eksisterende enhetskvoter kan avskrives lineært over levetiden, se sktl. § 6-10 tredje ledd annet punktum, jf. § 14-50, og SKD 13. desember 2005 i Utv. 2006/983.