4.2 Fordeling av inntekt mellom ektefellene

4.2.1 Generelt

Arbeidsinntekt, pensjon, trygdeytelser mv. skal tilordnes den av ektefellene som har utført arbeidet eller er berettiget til pensjonen eller trygdeytelsen mv. Det samme gjelder utbetaling fra avtale om individuell sparing til pensjon. Om inntekt av virksomhet, se pkt. 13.

Ektefeller som oppfyller vilkårene for å bli skattlagt som ektefeller, kan fritt velge hvem som skal tilordnes kapitalinntekter som for eksempel

  • andelseiers andel av inntekt i boligselskap/boligsameie
  • gevinst ved realisasjon av eiendom utenfor virksomhet
  • gevinst ved realisasjon av andre kapitalgjenstander utenfor virksomhet
  • renter av bankinnskudd mv.
  • utbytte
  • utleieinntekt utenfor virksomhet

Hvis ektefellene ikke er enige om fordelingen/tilordningen, skattlegges inntekten hos den som har opptjent inntekten.

4.2.2 Barns inntekt

Barns inntekt skal skattlegges med en halvpart på hver av foreldrene hvis foreldrene lever sammen, jf. sktl. § 2-14. Foreldrene kan imidlertid fastsette en annen fordeling. Nærmere om skattlegging av barns inntekt hos foreldrene, se emnet «Barn og ungdom».

4.2.3 Ektefelletillegg

Mottar den ene ektefellen alderspensjon med ektefelletillegg fra folketrygden, vil hele pensjonen være utbetalt til den pensjonsberettigede. Det vil da foreligge bare én innrapportering hvor ektefelletillegget vil være innrapportert særskilt. Ektefelletillegget i tilknytning til alderspensjon og avtalefestet pensjon som er gitt med virkning fra 1. januar 2011 eller senere er skattepliktig.

Skatteplikt gjelder også ektefelletillegg i uføretrygd etter § 8 i forskrift 3. juli 2014 nr. 947 om omregning av uførepensjon til uføretrygd. Slikt tillegg gis til uføretrygdet som før 1. januar 2015 hadde ektefelletillegg i uførepensjon.

Skattepliktig ektefelletillegg skattlegges hos den som mottar pensjonen/trygden, se emnet «Trygdeytelser og andre sosiale ytelser», pkt. 2. Ektefelletillegg som er fritatt for skatteplikt skal også innrapporteres. Skattefritak gjelder for de som mottar ektefelletillegg i alderspensjon eller avtalefestet pensjon med virkning fra 31. desember 2010 eller tidligere, jf. sktl. § 5-43 første ledd bokstav j. Om adgangen til særskilt beregnet minstefradrag, se emnet «Minstefradrag», pkt. 6.2.

4.2.4 Barnetillegg til pensjon og uføretrygd

Barnetillegget til pensjon og uføretrygd skattlegges alltid hos mottakeren. Se likevel emnet «Pasienter/beboere i alders- og sykehjem (pleiehjem) mv.».