6.4 Kostnader til erverv, påkostning og vedlikehold av egen bolig

6.4.1 Generelt

Uttak må benyttes til erverv av egen bolig, påkostning av egen bolig eller vedlikehold av egen bolig. Dette omfatter:

  • kjøpe-/byggesum for (selve) boligen, herunder overtakelse av gjeld
  • kjøpesum for tomt av passende størrelse til egen bolig, herunder innfestingsavgift for festet tomt, eller innløsning av festet tomt
  • betaling for nødvendig aksje, andel eller obligasjon
  • kostnader til oppussing og oppgradering av egen bolig (påkostning og vedlikehold)
  • kostnader ved å utvide/bygge på egen bolig, herunder tilbygg og tilhørende garasje som har tjenende funksjon til boligen, se emnet «Bolig – utleie (fritaksbehandling)»pkt. 14.1.3
  • betaling av renter og avdrag på lån til egen bolig
  • betaling av renter og avdrag på felleslån i borettslag hvor skattyter har sin egen bolig
  • utløsning av fraseparert eller fraskilt ektefelle fra egen bolig som har tilhørt ektefellenes felleseie
  • dokumentavgift, kostnader til tinglysing og andre ervervskostnader knyttet til erverv nevnt ovenfor

6.4.2 Nærmere om betaling av renter og avdrag på lån

Innestående på BSU-kontoen kan benyttes til betaling av renter og avdrag på lån til egen bolig. Som lån til bolig likestilles lån til nødvendig aksje, andel eller obligasjon. BSU-kontoen kan også benyttes til betaling av renter og avdrag på fellesgjeld som skattyter tok over ved kjøp av bolig. Det er ikke krav om at lånet er benevnt boliglån av långiver eller er sikret med pant i huset, aksjen, andelen eller obligasjonen, men lånebeløpet må være benyttet til erverv av boligen. Skattyter må sannsynliggjøre at lånet er et boliglån.

BSU-midler kan benyttes til nedbetaling av rammelån og andre lån, som er opplånt etter åpning av BSU-kontrakt, forutsatt at den opprinnelige hovedstolen som knyttet seg til erverv av bolig ikke på noe tidspunkt er nedbetalt så mye at den er lavere enn den del av BSU-midlene som benyttes til nedbetaling av lånet.

Eksempel på nedbetaling av rammelån
Tone er 34 år og har innbetalt tilsammen kr 300 000 på BSU-kontoen sin. Etter at hun startet med BSU-sparingen kjøpte hun seg en bolig, som hun nå fortsatt bor i. Da hun kjøpte boligen tok hun opp et rammelån på kr 1 000 000 for å finansiere boligkjøpet. Kort tid etter at hun kjøpte boligen pusset hun den opp, og økte derfor rammelånet med kr 500 000. I tiden etterpå betalte hun inn kr 1 100 000 på rammelånet, slik at saldoen nå er kr 400 000.
Tone kan nå bruke midlene på BSU-kontoen (kr 300 000) til å betale ned på det resterende rammelånet. Dette kan hun gjøre fordi minst kr 300 000 av det opprinnelige boliglånet ennå ikke er nedbetalt (saldoen på det opprinnelige boliglånet har aldri vært lavere enn kr 300 000).

Ved betaling av lånet skilles det ikke mellom renter på den opprinnelige hovedstolen og renter fra annen opplåning. Se FIN i Utv. 2009/1279.