1 Generelt

Skattyter som driver virksomhet kan få fradrag direkte i skatt og trygdeavgift for en prosentvis del av kostnader til forsknings- og utviklingsprosjekt, se sktl. § 16-40. Regelsettet som regulerer dette, omtales som «Skattefunn». Kostnadene beregnes etter Norges forskningsråds regler for brukerstyrte prosjekter, se www.skattefunn.no. Prosjektet må være godkjent av Norges forskningsråd.

Skattefradraget er ikke skattepliktig fordel for skattyteren, se sktl. § 5-31 bokstav c. Kostnader knyttet til administrasjon av skattefunn-prosjekt, som f.eks. kostnader til utforming av skattefunn-søknad, prosjektregnskap og revisjon, er fradragsberettiget etter sktl. § 6-1. Se uttalelse fra SKD 26. mars 2020 i Utv. 2020/827. Kostnader til utforming av skattefunn-søknad inngår imidlertid ikke i beregningsgrunnlaget for skattefunn, se pkt. 5.2.

Fradraget i skatt mv. kommer i tillegg til fradraget for de faktiske kostnadene i inntekt, se emnet «Forsknings- og utviklingskostnader, formue og inntektsfradrag».

Skattefunn er ansett som statsstøtte i EU-rettslig forstand, og ordningen må derfor være i tråd med de EU-rettslige begrensningene som finnes i Gruppeunntaksforordning (EU) nr. 651/2014. Sktl. § 16-40 og FSFIN §§ 16-40-1 flg. må tolkes i lys av gruppeunntaksforordningen, jf. FSFIN § 16-40-1 annet ledd.