3.3 Arbeidsgiver anskaffer inventar og utstyr og plasserer det hos arbeidstaker

3.3.1 Generelt

Arbeidsgivers utlån av inventar og utstyr til hjemmekontor er skattefritt for den ansatte, forutsatt at hovedformålet med utlånet er at utstyret skal brukes i arbeidet. Spørsmålet om hva som er hovedformålet stiller seg på samme måte som om den ansatte hadde leid utstyret og krevd fradrag, se pkt. 2.3.

Det er som utgangspunkt uten betydning for skattleggingen om det er arbeidsgiveren som kjøper inn utstyret og leverer det til den ansatte, eller om den ansatte selv kjøper inn utstyret og får kostnadene refundert av arbeidsgiveren. Hvis arbeidstaker kjøper inn utstyret og får refundert kostnadene, er det imidlertid et vilkår for skattefritak at godtgjørelsen behandles som en trekkfri utgiftsrefusjon i samsvar med skattebetalingsforskriften § 5-6-11, se emnet «Utgiftsgodtgjørelse».

Tas utstyret i bruk privat av arbeidstakeren på et senere tidspunkt, f.eks. når hjemmekontorordningen opphører, vil fordel ved bruk av utstyret være skattepliktig. Om overtakelse av eiendomsretten, se pkt. 4.3

3.3.2 Særlig om datautstyr

Fordel ved arbeidstakers private bruk av datautstyr utplassert av arbeidsgiver er spesielt regulert i FSFIN § 5-15-4 og er skattefri når utplasseringen er begrunnet i bruk i arbeidet, se nærmere «Naturalytelser i arbeidsforhold», pkt. 6.15.