3.4 Kontinuitet på aksjonærnivå

Reglene i sktl. § 11-7 om krav til kontinuitet på aksjonærnivå gjelder for aksjebytte hvor det overdragende aksjeselskap eller allmennaksjeselskap er hjemmehørende i Norge og det overtakende selskap med begrenset ansvar er hjemmehørende i en annen stat, se sktl. § 11-11 fjerde ledd fjerde punktum, jf. § 11-7.

Kontinuitet innebærer at skatteposisjoner knyttet til aksjer, som inngangsverdi og ervervs­tids­punkt, overføres til aksjene i det overtakende selskapet.

Transaksjonen må gjennomføres i samsvar med prinsipper for skattemessig kontinuitet i den staten hvor det utenlandske overtakende selskapet er hjemmehørende. Kravet til kontinuitet gjelder for aksjonærer i det norske overdragende selskapet som er skattepliktig til Norge og for aksjonærer i det overdragende norske selskapet som er skattemessig hjemmehørende i det overtakende selskaps hjemstat. Dersom det i den konkrete transaksjonen ikke er aksjonærer i det overdragende norske selskapet som er hjemmehørende i det overtakende selskaps hjemstat, er det likevel et krav om at det overtakende selskaps hjemstat har regler som gir mulighet for skattemessig kontinuitet for aksjonærer i denne staten, se FIN 18. august 2011 i Utv. 2011/1216.

Skattefritaket er ikke betinget av at eventuelle andre aksjonærer i det overdragende norske selskapet som er skattemessig hjemmehørende i andre stater velger kontinuitet, se FIN 18. august 2011 i Utv. 2011/1216. Aksjebyttet har i seg selv som utgangspunkt ingen innvirkning på skatteposisjonene i det overdragende selskap. Om bortfall av skatteposisjoner etter sktl. § 13-3 i visse tilfeller, se emnet «Tilsidesettelse - bortfall av skatteposisjoner».