2 Prinsipper for skattlegging av utbytte

Nytt for inntektsåret 2022

Fra og med inntektsåret 2022 er oppjusteringsfaktoren for utbytte endret til 1,6.

I utgangspunktet er utbytte av aksjer skattepliktig og inngår i alminnelig inntekt. Det utdelende selskapet har ikke fradragsrett for utdeling av utbytte. For å unngå kjedebeskatning, er det for visse selskaper omfattende fritak fra skatteplikten for utbytte som er lovlig utdelt etter selskapsrettslige regler, jf. sktl. § 2-38 (fritaksmetoden), se emnet «Fritaksmetoden».

For personlige aksjonærer (og visse boer) begrenses skattepliktens omfang gjennom reglene om skjerming, se pkt. 5. Reglene skal hindre at overskudd som normalt vil være skattlagt i selskapet og som tilsvarer en fastsatt normalavkastning (skjermingsfradraget), blir beskattet hos aksjonæren. Utbytte som overstiger denne normalavkastningen beskattes som alminnelig inntekt hos personlig aksjonær. For personlig aksjonær skal skattepliktig utbytte etter fradrag for skjerming multipliseres med 1,44, se sktl. § 10-11 første ledd annet punktum. Oppjusteringen skjer automatisk ved skatteberegningen.

Utbytte som utdeles til aksjonær som er hjemmehørende i utlandet skal ikke oppjusteres etter sktl. § 10-11 første ledd annet punktum, se sktl. § 10-13 første ledd tredje punktum. Nærmere om utbytte som utdeles til aksjonær som er hjemmehørende i utlandet, se emnet «Utland – kapitalinntekter og kapitalgevinster», pkt. 5.2.

Nærmere om hva som er lovlig utbytte, se pkt. 11.