3 Formue

Som utgangspunkt skal omsetningsverdien av forsknings- og utviklingsprosjekter formuesbeskattes, så vel hos den som opparbeider verdien som hos senere erverver, jf. sktl. § 4-1. Dette gjelder likevel ikke for den forretningsverdi dette eventuelt resulterer i, jf. sktl. § 4-2 første ledd bokstav f og emnet «Driftsmiddel – immaterielt (ikke-fysisk) driftsmiddel». Det samme gjelder egenutviklede patenter jf. sktl. § 4-2 første ledd bokstav e. Forsknings- og utviklingskostnader som er aktivert med sikte på senere fradragsføring har ofte ikke omsetningsverdi.

For forsknings- og utviklingsprosjekter som blir aktivert som driftsmidler gjelder dessuten de ordinære reglene om verdireduksjon som følger av sktl. § 4-17 andre ledd. Det betyr at kun 55 % av omsetningsverdien skal inngå i formuesbeskatningen for disse eiendelene.

Eventuelt krav på reduksjon direkte i skatt (skattefunn) for andel av forsknings- og utviklingskostnader, skal ikke føres opp som formue ved utgangen av det året kostnadene er påløpt. Etter at skatten for dette året er fastsatt og skatt­yteren har krav på utbetaling ved et årsskifte, skal dette kravet føres opp som formue. Nærmere om skattefunn, se emnet «Forsknings- og utviklingskostnader – Skattefunn».

Nytt for inntektsåret 2022

Fra og med inntektsåret 2022 skal formuesverdien på forsknings- og utviklingsprosjekter som blir aktivert som driftsmidler settes til 75 % av omsetningsverdien.