7.5 Når må skatt­yter velge

Skatt­yter må kreve oppregulering i skattemeldingen. Er dette ikke gjort, kan det gjøres ved endring av fastsettingen etter sktfvl. § 9-4 i inntil tre år etter fristen for å levere skattemelding for det år vedkommende aksje er realisert, se sktfvl. § 9-4 annet ledd jf. første ledd første punktum. Innen denne fristen kan skatt­yter også velge å oppregulere etter et annet alternativ enn det som ble gjort opprinnelig. For inntektsårene 2016 og tidligere kan skatt­yter anmode om endring av fastsettingen etter sktfvl. § 12-1.

Aksjonærer som ville kreve oppregulering av inngangsverdien per 1. januar 1992, pliktet innen selvangivelsesfristen for inntektsåret 1993 å levere ligningskontoret en fullstendig oppgave over disse aksjene. Skattemyndighetene er bundet av den oversikten over aksjer som kan oppreguleres som skatt­yter rettidig har gitt melding om, dersom skatt­yter ikke har fått annen beskjed innen 1. januar 2002.

Såfremt en eller flere av de ovennevnte oppregulerte verdiene tidligere er godkjent, vil skatt­yter selv om en slik oversikt ikke er levert, likevel kunne legge en av disse til grunn ved gevinstberegningen. Forutsetningen er at skatt­yter kan sannsynliggjøre at han kunne avhendet aksjen skattefritt per 31. desember 1991.