10.1 Allmenningsrett

Utbytte av bruksrett i allmenning, normalt i form av allmenningsrabatter på kjøp av materialer mv., er skattepliktig inntekt og inntektsføres ved uttaket. Rabatter som også kan oppnås av de som ikke er bruksberettigede, anses ikke som allmenningsrabatt. For trevirke som brukes til fradragsberettiget vedlikehold av bygninger, gjerder og lignende, kan allmenningsrabatten føres til fradrag sammen med det som er betalt for virket. For uttatt virke som brukes til nybygg eller påkostninger, må allmenningsrabatten aktiveres sammen med det beløpet som er betalt for virket. Det vil si at kjøp av materialer fra allmenning alltid skal bruttoføres.

Tilskudd etter lov 19. juni 1992 nr. 52 om bygdeallmenninger (bygdeallmenningsloven) § 5-5 som allmenningen yter for bruk av trebesparende virke, er skattepliktig inntekt, og skattlegges det året beløpet blir godskrevet den allmenningsberettigede.

Allmenninger anses ikke som egne skattesubjekter. Inntekter som oppstår på allmenningens hånd skattlegges først ved utdeling til de allmenningsberettigede, se HRD i Utv. 2017/1975 (HR-2017-2125-A) (To allmenninger kunne ikke skattlegges for gevinst ved salg av bygninger og tomter fra allmenningenes grunn, da en allmenning ikke er eget skattesubjekt). Allmenningskasser er egne skattesubjekt, og skattlegges på vanlig måte for aktivitet med utspring i kassens egne midler, jf. sktl. § 2-2 første ledd bokstav h.

Allmenninger skal uoppfordret gi skattekontoret opplysninger om hva den enkelte bruksberettigede i siste år har mottatt fra allmenningen av trevirke, kontanter, rabatter eller andre fordeler, og samtidig opplyse hvor stor del av det utdelte som blir skattlagt på allmenningens hånd, jf. sktfvl. § 7-5 annet ledd.