2 Utbetaling av mindre beløp

Når samlede lønnsutbetalinger (kontanter og naturalytelser) til en person fra samme arbeidsgiver i løpet av inntektsåret er kr 1 000 eller mindre, er dette ikke omfattet av opplysningsplikten, se skatteforvaltningsforskriften § 7-2-1 første ledd første punktum. Når slike utbetalinger ikke er inntekt i virksomhet for mottakeren, er beløp på kr 1 000 eller mindre skattefritt, jf. sktl. § 5-15 første ledd bokstav i. For private arbeidsoppdrag i tilknytning til betalerens eget hjem eller fritidsbolig og for arbeid som verge eller representant som godtgjøres etter vergemålsloven § 30 eller utlendingsloven § 98 f, er beløpsgrensen kr 6 000, se skatteforvaltningsforskriften § 7-2-1 første ledd annet punktum. Overstiger utbetalingen disse beløpsgrensene skal det gis opplysninger om hele beløpet og hele beløpet er skattepliktig. Om eksempler på arbeidsoppdrag i hjemmet, se emnet «Arbeidsgiveravgift – avgiftsplikt og grunnlag», pkt. 3.12.2.

Uavhengig av om det er utbetalt lønn som er fritatt for lønnsopplysningsplikt eller om det ikke er utbetalt slik ytelse, vil trekkfri utgiftsgodtgjørelse til dekning av merkostnader ved utførelsen av arbeidet eller oppdraget være fritatt for lønnsopplysningsplikt når den samlede utbetaling til en person fra samme arbeidsgiver ikke overstiger kr 1 000 i løpet av inntektsåret, se skatteforvaltningsforskriften § 7-2-1 annet ledd.

Om avgrensningen mellom private oppdrag i tilknytning til hjemmet/fritidsboligen og andre oppdrag, se Skatteforvaltningshåndboken, omtalen av § 7-2.

Om hvem som anses som «utbetaler» i forhold til beløpsgrensene, se Skatteforvaltningshåndboken, omtalen av § 7-2.