2.2 Delvis brukt i inntektsgivende aktivitet, delvis utenfor

Dersom et formuesobjekt delvis brukes i inntektsgivende aktivitet (i eller utenfor virksomhet) og delvis til andre formål, f.eks. privat bruk, skal det som hovedregel ikke deles opp. Enten er hele formuesobjektet et driftsmiddel eller ingen del, jf. sktl. § 14-41 annet ledd. Se likevel om egen boligdel i avskrivbart bygg i emnet «Driftsmiddel – avskrivning på/inntektsføring av saldo».

Formuesobjektet vil være driftsmiddel bare dersom bruken av formuesobjektet i inntektsgivende aktivitet utgjør minst halvparten av den totale bruken. I et selskap anses et formuesobjekt å være brukt i inntektsgivende aktivitet selv om formuesobjektet brukes av en aksjonær/deltaker/ansatt. Det samme gjelder hvis det brukes av en aksjonær/deltaker i et nærstående selskap. Ved vurderingen av formuesobjektets bruk i inntektsgivende aktivitet, er det uten betydning om aksjonær/deltaker/ansatt betaler for bruken dersom bruken er skattepliktig for denne. Dette vil for eksempel gjelde for biler, lystbåter mv. som brukes av aksjonær/deltaker/ansatt. I slike tilfeller kan det være aktuelt med uttaksbeskatning av selskapet og utbytte/lønnsbeskatning av aksjonær/ansatt. For selskap med deltakerfastsetting og deltaker må det enten behandles som utdeling eller arbeidsgodtgjørelse. Se nærmere emnet «Uttak av formuesobjekter og/eller tjenester», pkt. 4. Se SKD 5. desember 2012 i Utv. 2012/1825 og SKD 30. januar 2013 i Utv. 2013/252.

I enkeltpersonforetak vil gjenstander som hovedsakelig dekker eierens private behov ikke anses som driftsmidler.

Om driftsmidler som eies av skattefrie institusjoner og som delvis brukes i skattepliktig virksomhet, se emnet «Driftsmiddel – avskrivning på/inntektsføring av saldo», pkt. 6.12.5.

Om skjønnsmessig fradrag når formuesobjekter brukes hovedsakelig privat og noe i inntektsgivende aktivitet, se pkt. 4.2.

Det gjelder spesielle regler for når følgende gjenstander skal anses som driftsmidler