2.3 Gjennomføring av nedsettelse

2.3.1 Generelt

Pensjonsgivende inntekt reduseres med samme prosent som nedsatt/ikke betalt skatt og avgift utgjør av samlet skatt og avgift vedkommende inntektsår, før eventuell ettergivelse/nedsettelse av andre grunner enn etterbetaling av lønn/pensjon mv., jf. nedsettelsesforskriften § 7 første ledd. Skattekontoret fastsetter prosenten for nedsettelse etter forslag fra Skattedirektoratet, jf. gjennomføringsforskriften § 2.

NAV vil beregne pensjonspoengene på nytt av den reduserte pensjonsgivende inntekt, jf. nedsettelsesforskriften § 4. Fastsatt trygdeavgift, mellom- og høy sats, reduseres med samme prosent som pensjonsgivende inntekt. Trygdeavgift skal således ikke beregnes på grunnlag av den reduserte pensjonsgivende inntekt.

Nedsettelsen fører ikke til ny fullstendig skatteberegning.

2.3.2 Frist for endring

Fristen for å ta opp slik sak til endring er

  • ved manglende betaling: fem år etter utløpet av fastsettingsåret, se nedsettelsesforskriften § 1 annet ledd annet punktum, jf. første ledd første punktum. Med fastsettingsåret menes året det er foretatt ordinær fastsetting, eventuelt det senere år det er truffet vedtak i endringssak for vedkommende år.
  • ved vedtak om ettergivelse mv.: to år etter utløpet av vedtaksåret, jf. nedsettelsesforskriften § 1 annet ledd tredje punktum

Det er tilstrekkelig for avbrytelse av fristen at skatt­yter har mottatt varsel om at et nærmere angitt spørsmål er tatt opp til behandling, eller at slikt varsel er sendt fra skattekontoret i rimelig tid før fristens utløp. Er det skatt­yteren som tar saken opp, er det tilstrekkelig at han har postlagt en henvendelse til skattekontoret før fristens utløp.

2.3.3 Varsel og vedtak

Skatt­yter skal varsles før endringssak iverksettes med frist til å uttale seg, se nedsettelsesforskriften § 1 annet ledd jf. sktfvl. § 5-6. Er skatt­yter varslet om at en nedsettelse/ettergivelse av skatter/avgifter medfører at pensjonsgivende inntekt/pensjonspoeng blir redusert, trenger ikke skattekontoret å varsle på nytt ved gjennomføringen av endringssaken. Endringssak gjennomføres ved vedtak som sendes den skattepliktige med informasjon om klageadgang, klagefrist, klageinstans og framgangsmåten ved klage mv, jf. sktfvl. § 5-8.