10.14 Prisfastsetting, kraft som forbrukes i skatt­yters eller eiers produksjonsvirksomhet

10.14.1 Generelt

Kraft som forbrukes i skatt­yters egen produksjonsvirksomhet, skal verdsettes til markedspris, se sktl. § 18-3 annet ledd bokstav a nr. 3. Det samme gjelder kraft som tas ut av eier og forbrukes i eierens produksjonsvirksomhet. Forbruk av kraft i produksjonsvirksomhet i selskap i samme konsern som skatt­yter/eier, likestilles med kraft som forbrukes i skatt­yters/eiers produksjonsvirksomhet.

Om hva som er forbruk i produksjonsvirksomhet, se FSFIN § 18-3-4 og pkt. 10.12.2.

Etter FSFIN § 18-3-23 skal markedsprisen på slik kraft settes lik det volumveide gjennomsnittet av prisen på kraft levert til den skattepliktige i skattleggingsperioden i henhold til langsiktige kjøpskontrakter som nevnt i sktl. § 18-3 annet ledd bokstav a nr. 2 annet punktum, se pkt. 10.11. Det er prisene som er lagt til grunn i slike kjøpskontrakter inngått mellom den skattepliktige, herunder selskap i samme konsern, og uavhengig kontraktspart, som skal legges til grunn.

Verdsetting til markedspris etter sktl. § 18-3 annet ledd a nr. 3 gjelder for årets kraftproduksjon i skatt­yters egne kraftverk samt andel av kraftproduksjon som skatt­yter har rett til å disponere i kraftverk hvor han har eierandeler, jf. FSFIN § 18-3-14. Slik verdsetting kan likevel bare skje i den grad årets forbruk av kraft i skatt­yters produksjonsvirksomhet overstiger årets tilgang på kraft i henhold til kontrakter eller leieavtaler som verdsettes etter sktl. § 18-3 annet ledd bokstav a nr. 2, dvs. kontrakter som nevnt under pkt. 10.10, pkt. 10.11 og pkt. 10.12.

10.14.2 Tilordning til skatt­yters kraftverk

Ved tilordning til skatt­yters kraftverk, skal leveransene fordeles forholdsmessig etter kraftverkenes faktiske årsproduksjon, jf. FSFIN § 18-3-22 første ledd.

Eies kraftverket gjennom en andel i et selskap med deltakerfastsetting som skattlegges etter bruttometoden, skal kraftleveransen fordeles på denne andelen av kraftverkets faktiske årsproduksjon, jf. FSFIN § 18-3-22 annet ledd første punktum.

10.14.3 Uttaksprofil

For interne leveranser som skal verdsettes til markedspris etter FSFIN § 18-3-23 skal det legges til grunn at leveransene er jevnt fordelt over alle timer i året, se FSFIN § 18-3-20.

10.14.4 Dokumentert oversikt

Skatt­ytere som har kraft som skal verdsettes etter disse reglene må framlegge en dokumentert oversikt for det enkelte inntektsår som viser årets forbruk av kraft i skatt­yters produksjonsvirksomhet og årets produksjon i skatt­yters egne kraftverk samt andel av kraftproduksjon som skatt­yter har rett til å disponere i kraftverk hvor han har eierandel, jf. FSFIN § 18-3-13.