5.3 Beregning av gevinst/tap for utsteder

5.3.1 Utsteders utgangsverdi

Opsjonens utgangsverdi for utstederen er opsjonspremien redusert med eventuelle transaksjonskostnader betalt av ham.

5.3.2 Innløsning av kjøpsopsjon, utsteder

Innløser innehaveren opsjonen ved å kjøpe det underliggende objektet, beregnes opsjonsgevinst/-tap for utstederen ved at en fra utstederens utgangsverdi (opsjonspremien), trekker inngangsverdien, dvs. differansen mellom det underliggende objektets markedspris på innløsningstidspunktet og innløsningsprisen ifølge opsjonsavtalen (eventuelt det beløpet utstederen betaler innehaveren ved avregning i forhold til en referansestørrelse). Se sktl. § 9-10 fjerde ledd bokstav a og bokstav b nr. 1.

Bestemmelsen i sktl. § 10-31 første ledd fjerde punktum om oppjustering av gevinst og tap med 1,44 gjelder ikke for finansielle opsjoner. Dette gjelder selv om opsjonen har aksjer som underliggende objekt.

5.3.3 Innløsning av kjøpsopsjon, gevinst/tap vedrørende det underliggende objektet

I tillegg til beregning av gevinst/tap på kjøpsopsjonen må det tas standpunkt til skatteplikt/tapsfradrag hos utstederen for det underliggende objektet som utstederen selger ved innløsning av kjøpsopsjonen.

Gevinst/tap vedrørende det underliggende objektet settes til differansen mellom markedsverdien som er brukt ved skattlegging av opsjonen, og skatt­yters inngangsverdi for det solgte objektet. For aksjer som er underliggende objekt, gjelder vanlige regler om beregning av gevinst eller tap. For personlig aksjonær innebærer dette at gevinst (etter fradrag for ev. ubenyttet skjerming) og tap blir multiplisert med 1,44 før anvendelse av skattesatsen på alminnelig inntekt, jf. sktl. § 10-31 første ledd fjerde punktum. Nærmere om dette, se emnet «Aksjer – realisasjon».

Eksempel på innløsning av kjøpsopsjon
A (innehaver) har inngått en opsjonsavtale med B (utsteder) om rett til kjøp av 1000 aksjer i selskap X for kr 80 000. B’s kostpris for disse aksjene er kr 50 000. Ved inngåelsen av opsjonsavtalen betaler A kr 10 000 i opsjonspremie (utsteders utgangsverdi) til B. Innen opsjonens bortfallsdato stiger markedsverdien på aksjene i selskap X til kr 97 000. Forutsatt at A benytter sin rett etter opsjonen, vil B få et fradragsberettiget tap ved innløsningen av opsjonene på kr 7 000. Tapet beregnes slik:
Utgangsverdi for opsjonen:
kr
10 000
÷
Inngangsverdien (97 000 – 80 000):
Kr
17 000
=
Tap:
Kr
7 000
For B beregnes gevinst/tap ved salget av det underliggende objektet slik:
Kr 97 000 (markedsverdien) – kr 50 000 (inngangsverdien) = kr 47 000.
Aksjegevinsten blir multiplisert med 1,44 ved skatteberegningen, jf. sktl. § 10-31 første ledd fjerde punktum.

5.3.4 Innløsning av salgsopsjon, utsteder

Hvis innehaveren av en salgsopsjon innløser denne ved å selge det underliggende objektet, beregnes opsjonsgevinst/-tap for utstederen ved å ta utgangspunkt i opsjonens utgangsverdi (opsjonspremien), og trekke fra differansen mellom innløsningsprisen og objektets markedsverdi på innløsningstidspunktet (eventuelt det beløpet utstederen betaler til innehaveren ved avregning i forhold til en referansestørrelse). Se sktl. § 9-10 fjerde ledd bokstav a og bokstav b nr. 2.

Om utsteders inngangsverdi for objekt ervervet ved innløsning av opsjonen, se nedenfor.

Eksempel på innløsning av salgsopsjon
A (innehaveren) inngår en salgsopsjon med B (utsteder) om at A i et bestemt tidsrom har rett til å selge 1000 av sine aksjer i selskap X til B for kr 110 000 (innløsningsprisen). For å påta seg risikoen for eventuelle kurssvingninger mottar B en opsjonspremie (B’s utgangsverdi) fra A på kr 10 000. Før salgsopsjonens bortfallsdato er markedsverdien på aksjene i selskapet X sunket til kr 92 000. Hvis A innen bortfallsdatoen benytter seg av sin innløsningsrett overfor B, vil B få et fradragsberettiget tap på kr 8 000. Tapet for B beregnes slik:
Utgangsverdi for opsjonen:
kr
10 000
÷
Inngangsverdi for opsjonen (110 000 – 92 000):
kr
18 000
=
Tap:
kr
8 000
For utstederen B som er kjøper av aksjene, settes inngangsverdien på aksjene til markedsverdien, dvs. kr 92 000.

5.3.5 Stengningshandel

Ved stengningshandel utgjør utstederens gevinst/tap differansen mellom det beløpet han har mottatt for å utstede opsjonen (utgangsverdien) og det beløpet han betaler for å kjøpe opsjonen med motsatt posisjon (inngangsverdien).

5.3.6 Bortfall av opsjonen

For opsjon som på bortfallsdagen (forfall) har null i verdi eller en negativ verdi for innehaveren, utgjør utstederens gevinst opsjonens utgangsverdi (opsjonspremien).

Faller opsjonen bort ved at innehaveren frafaller sin rett mot vederlag, settes utstederens gevinst/tap til differansen mellom det beløpet han har mottatt for å utstede opsjonen (opsjonspremien) og det beløpet han betaler for å fri seg fra sine plikter etter opsjonen.