4.1 Ektefeller

4.1.1 Ektefeller som ikke skattlegges hver for seg (atskilt), jf. sktl. §§ 2-10 og 2-11

For ektefeller som ikke skattlegges hver for seg, jf. sktl. §§ 2-10 og 2-11, blir foreldrefradraget fordelt med halvparten på hver, med mindre de selv fastsetter en annen fordeling. Dersom fradraget overstiger den ene ektefellens inntekt, blir det overskytende beløpet overført til den andre ektefellen.

4.1.2 Ekteskap inngått i løpet av året

Er ekteskapet inngått i løpet av inntektsåret og ektefellene velger hvert sitt maksimumsbeløp pga. hver sine særkullsbarn, gis fradraget til den som er barnets forelder. Velger ektefellene felles maksimumsbeløp, skal hver av dem ha fradrag for sin halvpart, med mindre de fastsetter en annen fordeling.

4.1.3 Ekteskapet oppløst i året, den ene ektefellen får omsorgen alene

Blir ektefeller skilt eller separert, vil den av ektefellene som overtar eneomsorgen og som barnet fortsetter å bo hos ha rett til foreldrefradrag.

Er det flere barn, og hver av foreldrene beholder eneomsorgen for minst ett av dem, kan begge foreldrene ha krav på foreldrefradrag. Forutsetningen er at forholdet er reelt, f.eks. at foreldrene faktisk lever atskilt. Videre må det kunne kreves at delingen av barneflokken med hensyn til omsorgsfunksjonen har en varig karakter.

4.1.4 Ekteskapet oppløst i året, foreldrene har delt omsorg

Er ekteskapet oppløst i året og foreldrene har delt omsorg (ikke eneomsorg) for det enkelte barnet, fordeles foreldrefradraget mellom foreldrene innenfor maksimumsbeløpet, se pkt. 5.2.