3.8 Kontinuitet

3.8.1 Kontinuitet i det overdragende selskapets hjemstat

Et vilkår for skattefrihet er at fisjonen gjennomføres i samsvar med de prinsippene for skattemessig kontinuitet som gjelder for slike transaksjoner i den staten hvor det overdragende selskapet er hjemmehørende, se sktl. § 11-11 sjette ledd siste punktum, jf. annet punktum. Reglene om skattefri fisjon gjelder således bare hvis det i det landet hvor overdragende selskap er hjemmehørende, er regler om skattemessig kontinuitet ved fisjon hvor det overtakende selskap er hjemmehørende i Norge.

3.8.2 Kontinuitet på aksjonærnivå

For norske aksjonærer i det overdragende selskapet, skal skatteposisjoner som inngangsverdi og ervervstidspunkt videreføres på vederlagsaksjene, se sktl. § 11-11 sjette ledd tredje og femte punktum jf. § 11-7 fjerde ledd.

3.8.3 Fordeling av aksjekapital

Om eierkontinuitet gjelder sktl. § 11-8 for det utenlandske overdragende selskapet, jf. sktl. § 11-11 sjette ledd tredje punktum. Som utgangspunkt skal nominell og innbetalt aksjekapital, herunder innbetalt overkurs, fordeles mellom selskapene i samme forhold som nettoverdiene er tilordnet det enkelte selskap. Se nærmere «Fisjon – innenlands», pkt. 4.10.3. Bestemmelsen skal hindre at verdier forskyves mellom selskapene. Dersom reglene i det overdragende selskapets hjemland ivaretar hensynet til eierkontinuitet på annen måte enn ved å fordele aksjekapitalen i samme forhold som nettoverdiene, kan § 11-8 første ledd i visse tilfeller tolkes innskrenkende. Det kreves imidlertid fortsatt at fordelingen av egenkapitalen selskapene imellom tilsvarer fordelingen av nettoverdiene mellom selskapene. Se nærmere brev fra FIN av 6. juli 2015.

3.8.4 Eiendeler, rettigheter og forpliktelser i overdragende selskap

Skattemessig verdi av eiendeler, rettigheter og forpliktelser i overdragende selskap som befant seg innenfor norsk beskatningsområde før fisjonen, skal videreføres med kontinuitet i overtakende selskap, se sktl. § 11-11 sjette ledd tredje og femte punktum, jf. § 11-7 fjerde ledd. Dette kan for eksempel være tilfelle der det overdragende selskapet har en filial i Norge før fisjonen.

3.8.5 Eiendeler som tas inn i norsk beskatningsområde ved fisjonen

Kontinuitetsprinsippet er ikke relevant for skatteposisjoner som før fisjonen ikke eksisterte for norske skatteformål. For eiendeler rettigheter og forpliktelser som ved fisjonen tas inn i norsk beskatningsområde, gjelder alminnelige regler om fastsetting av skattemessig verdi. For driftsmidler som tas inn i norsk beskatningsområde fastsettes inntaksverdien etter sktl. § 14-60 flg. Nærmere om fastsetting av inntaksverdien i slike tilfeller, se emnet «Utland – driftsmiddel som tas inn i eller ut av norsk beskatningsområde».