2.2 Eier av bolig kan ikke få BSU-fradrag

Fra og med inntektsåret 2021 gis det ikke BSU-fradrag når skatt­yteren per 31. desember i inntektsåret helt eller delvis eier primær- eller sekundærbolig, jf. sktl. § 16-10 første ledd tredje og fjerde punktum. Dette gjelder både direkte og indirekte eie. Indirekte eie foreligger hvor boligen eies gjennom en annen enhet, f.eks. borettslag eller aksjeselskap og eierposisjonen gir skatt­yteren kontroll eller disposisjonsrett over boligen.

Det er de reelle eierforholdene som legges til grunn, se emnet «Eierbegrepet». Dette gjelder også mellom ektefeller. Ved ekteskapelig felleseie hvor den ene ektefellen er reell eneeier av hele den felles boligen, vil felleseiet i seg selv ikke medføre at den andre ektefellen anses å eie bolig. Ektefellen som ikke eier bolig, kan derfor inngå avtale om BSU og få BSU-fradrag. Om betydningen for ektefeller, se også pkt. 3.2.

BSU-fradrag kan gis til skatt­ytere som bare eier fritidsbolig. Skillet mellom bolig og fritidsbolig må vurderes ut fra boligens karakter/særtrekk, på samme måte som ved formuesbeskatningen, se emnet «Bolig – formue», pkt. 2.5.

Eierskap til bolig i utlandet vil også avskjære BSU-fradrag, på tilsvarende måte som om boligen lå i Norge. Derimot vil eierskap til fritidsbolig i utlandet, ikke avskjære BSU-fradrag.

I tilfeller der det bygges ny bolig anses skatt­yteren for å være eier av bolig fra det tidspunktet boligen er ferdigstilt (ferdigattest) eller tatt i bruk.

Vurderingen av om skatt­yteren eier bolig skal tas ut fra situasjonen 31. desember i inntektsåret. Det betyr f.eks. at skatt­yter som foretar innskudd på BSU-kontoen sin i januar, kjøper seg bolig i februar (uten å benytte innskuddet på BSU-kontoen) og selger boligen sin i november, kan få BSU-fradrag det aktuelle året dersom de øvrige vilkårene er oppfylt.

Skatt­yteren er på vanlig måte ansvarlig for å opplyse om eierforholdet, selv om den forhåndsutfylte skattemeldingen ikke har fanget opp at skatt­yteren eier egen bolig ved årsskiftet, jf. sktfvl. § 8-1.

Det er ikke adgang til å opprette ny BSU-konto for skatt­yter som allerede eier bolig. Dersom skatt­yteren kvitter seg med boligen kan BSU-konto opprettes, gitt at øvrige vilkår for dette er oppfylt. Skatt­yter som har opprettet BSU-konto før vedkommende skaffet seg bolig, mister retten til ytterligere BSU-fradrag så lenge vedkommende eier bolig. Dersom skatt­yteren kvitter seg med boligen uten å ha benyttet midlene på BSU-kontoen, får skatt­yteren adgang til å fortsette sparing på BSU-kontoen med BSU-fradrag etter de vanlige reglene.