8 Formelle krav

Skattefritak på grunnlag av konsernintern overføring gis bare dersom overdragende og mottakende selskap krever det, jf. FSFIN § 11-21-9. Kravet fremsettes i skattemeldingen. Er kravet ikke fremsatt i den opprinnelige skattemeldingen, kan det gjøres ved endring av skattemeldingen etter sktfvl. § 9-4. Etter utløpet av fristen for endringsmelding kan skattekontoret etter anmodning fra skatt­yter vurdere endring etter reglene i sktfvl. § 12-1.

Selskapene må i skattemeldingen legge ved en redegjørelse for overføringen som viser vederlag, inngangsverdi og de beregningene som er lagt til grunn for eventuell deling av saldo mv., jf. FSFIN § 11-21-8. Denne bestemmelsen får ikke anvendelse ved overføring etter sktl. § 11-21 første ledd bokstav c, jf. FSFIN § 11-21-2. I slike tilfeller foretas det beskatning som om det var foretatt uttak fra norsk beskatningsområde, jf. pkt. 4.1 og emnet «Utland – uttak fra norsk beskatningsområde».

Er aksjekapitalen i det selskapet som har mottatt eiendeler i virksomhet utvidet som følge av overføringen, skal det dessuten legges ved oppgave over selskapets samlede innbetalte aksjekapital, herunder overkurs.