10.63 Tilskudd

10.63.1 Generelt

Generelt om tilskudd, se emnet «Tilskudd – offentlige tilskudd».

Generelt om tidfesting av tilskudd, se emnet «Tilskudd – offentlige tilskudd», pkt. 8. Konkrete eksempler på slike tilfeller innenfor jordbruksbeskatning, se pkt. 10.63.4 til pkt. 10.63.8.

10.63.2 Tilskudd til drift

Innen jordbruket er det i henhold til jordbruksavtalen etablert en rekke tilskuddsordninger. Mange av disse blir innrapportert samlet til SKD. Slike tilskudd og trygder er skattepliktig inntekt. Om spesielle tillempninger av tidfestingen, se pkt. 9.

Årlige tilskudd til driften er skattepliktig i utbetalingsåret.

10.63.3 Tilskudd til investering og bedriftsutvikling i landbruket

Gjennom Innovasjon Norge kan det etter forskrift om midler til investering og bedriftsutvikling i landbruket 19. desember 2014 nr. 1816 gis tilskudd til ulike tiltak. Det kan blant annet gis tilskudd til

  • mindre investeringer for personer under 35 år som overtar landbrukseiendom. Tilskudd kan gis med inntil 40 % av kostnadene, begrenset oppad til 40 % av godkjent kostnadsoverslag for tiltaket. For kvinner kan tilskuddsandelen økes til 60 %. Se forskriften § 3.
  • investeringer i faste anlegg og tilhørende produksjonsutstyr av varig karakter med inntil 33 % av kostnadene, begrenset oppad til 33 % av godkjent kostnadsoverslag for tiltaket, se forskriften § 3 bokstav c.
  • nyplanting innen økologisk fruktdyrking med inntil 50 % av kostnadene, begrenset oppad til 50 % av godkjent kostnadsoverslag for tiltaket, se forskriften § 3 bokstav e.

Tilskuddsbeløpene skal nedskrives på investeringene. Dette gjelder også for mottatt tilskudd til kjøp av ikke-avskrivbare driftsmidler.

Om at slike tilskudd på visse vilkår likevel kan være skattefrie, se emnet «Tilskudd – offentlige tilskudd», pkt. 4.

10.63.4 Tilskudd til omstilling på grunn av rovvilt

Tilskudd til omstilling som gis etter forskrift 12. februar 2015 nr. 158 om tilskudd til driftsomstilling grunnet rovvilt, er skattepliktig inntekt. Benyttes tilskuddet til investeringer knyttet til driftsomleggingen, kan tilskuddet nedskrives på disse investeringene. Foretas ikke investeringene i det året tilskuddet gis, kan skattlegging utsettes til det senere året hvor investeringene skjer og nedskrivning kan foretas, se også «Tilskudd – offentlige tilskudd», pkt. 8. For at utsettelse med skattlegging skal gis, må skatt­yter på forespørsel kunne legge fram en framdriftsplan og kostnadsestimat for de investeringene som skal foretas.

10.63.5 Tilskudd til førtidsslakting av høns

Tilskudd til tidlig utslakting av verpehøner for å redusere produksjonen av konsumegg, tas i praksis til inntekt i avregningsåret.

10.63.6 Tilskudd til omlegging til økologisk produksjon

Tilskudd til omlegging til økologisk produksjon, som gis som et engangstilskudd, kan kreves fordelt til beskatning med et likt beløp per år over det antallet år produsenten har forpliktet seg til økologisk drift.

10.63.7 Omstillingsbidrag ved avvikling av slaktekyllingproduksjon

Omstillingsbidrag som utbetales ved avvikling av slaktekyllingproduksjon, kan tidfestes med like årlige beløp over den perioden produsenten forplikter seg til å avstå fra fjørfeproduksjon.

10.63.8 Omstillingsbidrag i svinekjøttproduksjon

Omstillingsbidrag som utbetales ved avvikling av svinekjøttproduksjon, kan tidfestes med like årlige beløp over den perioden produsenten forplikter seg til å avstå fra svinekjøttproduksjon.