3.4 Arbeidstaker får eiendomsrett til inventaret eller utstyret

3.4.1 Generelt

Eiendomsretten til utstyr til hjemmekontor kan overføres til den ansatte uten skattlegging, hvis hovedformålet er at utstyret skal brukes i arbeidet. Ervervet er skattefritt hvis kostnaden hadde vært fradragsberettiget om den ansatte hadde dekket den selv, se pkt. 2.3. Det er som utgangspunkt uten betydning for skattleggingen om det er arbeidsgiveren som kjøper inn utstyret og gir det til den ansatte, eller om den ansatte selv kjøper inn utstyret og får kostnadene refundert av arbeidsgiveren. Hvis arbeidstaker kjøper inn utstyret og får refundert kostnadene, er det imidlertid et vilkår for skattefritak at godtgjørelsen behandles som en trekkfri utgiftsgodtgjørelse i samsvar med skattebetalingsforskriften § 5-6-13, se emnet «Utgiftsgodtgjørelse».

3.4.2 Eiendomsretten overtas senere

Det hender at den ansatte først har lånt inventaret/utstyret, men senere ønsker å overta eiendomsretten. Det må da gjøres en vurdering på dette tidspunkt av om kostnaden ville vært fradragsberettiget etter hovedformålslæren om skatt­yter hadde dekket kostnaden selv. Hvis vedkommende for eksempel ønsker å overta utstyret fordi vedkommende slutter eller dersom behovet i forbindelse med hjemmekontor ikke lenger er tilstede, utløser overdragelsen skatteplikt for arbeidstakeren. Den skattepliktige fordelen utgjør differansen mellom omsetningsverdien og det vederlag som ev. betales.

For brukt datautstyr og mobiltelefoner som overdras til den ansatte gjelder det egne verdsettelsesregler, se emnet «Naturalytelser i arbeidsforhold», pkt. 6.15. Skattedirektoratet har fastsatt veiledende satser som normalt kan legges til grunn ved verdsettingen, se takseringsreglene § 1-2-16. Verdsettelsesreglene for datautstyr og mobiltelefoner kan gi en viss veiledning også for andre gjenstander som f. eks. kontormøbler. I noen tilfeller vil gjenstander være av en så personlig karakter at det vanskelig kan sies å være en omsetningsverdi på brukt utstyr. Dette kan f. eks. gjelde headset til telefoner eller tastaturer og mus. Hvis det må legges til grunn at utstyret ikke er salgbart, settes omsetningsverdien til 0.