6.1 Årsaker til uttreden

Et aksjeselskap eller allmennaksjeselskap som har vært beskattet innenfor rederiskatteordningen, anses å ha trådt ut av ordningen fra og med det inntektsår det settes frem krav om skattlegging etter alminnelige regler, jf. sktl. § 8-17 første ledd bokstav a. Slikt krav fremsettes ved at selskapet i skattemeldingen fastsetter inntekten etter de alminnelige regler, jf. sktfvl. § 9-1. Dette valget er bindende for selskapet det aktuelle inntektsåret, og den ordinære adgangen til å endre egenfastsettingen i tre år gjelder ikke valget om å tre ut av rederiskatteordningen, jf. sktfvl. § 9-4 første ledd, femte punktum.

Selskapet anses også trådt ut av rederiskatteordningen fra og med det inntektsåret da vilkårene etter sktl. §§ 8-11 til 8-13 brytes uten at bruddet rettes. Brudd på sktl. § 8-11 foreligger hvis ett av følgende tilfeller oppstår:

  • Selskapet eier ikke lenger kvalifiserende eiendeler.
  • Selskapet eier eiendeler som er ulovlige etter rederiskatteordningen.
  • Selskapet har brutt flaggkravet.
  • Et underliggende selskap bryter vilkårene.

Brudd på kravet til lovlig virksomhet eller arbeidsinnsats i sktl. § 8-13 vil f.eks. foreligge hvis selskapet eller dets ansatte har engasjert seg i virksomhet som er ulovlig etter rederiskatteordningen. Brudd på sktl. § 8-12 annet ledd foreligger hvis ett eller flere kvalifiserende selskaper innenfor et konsern ikke har krevet rederibeskatning. Brudd på § 8-12 første ledd om karenstid ved uttreden før utløpet av tiårsfristen innebærer et krav om skattlegging etter de alminnelige regler frem til tiårsfristen er utløpt.

Brudd på sktl. § 8-11 og § 8-13 kan skyldes at det foreligger brudd på vilkårene for rederibeskatning i et underliggende selskap, f.eks. at et slikt selskap erverver en ulovlig eiendel eller driver ulovlig virksomhet. Eierselskapet anses da å eie en ulovlig eiendel, ettersom selskapet ikke kan eie aksjer/andeler i selskaper som ikke faller inn under rederiskatteordningen.

I visse tilfeller kan selskapet rette bruddet. Om retting av brudd på vilkår for å unngå at man må tre ut av rederiskatteordningen, se pkt. 6.2.