4.3 Avstandsberegning langs vei

4.3.1 Generelt

Med vei menes bilvei. Det skal ikke tas hensyn til at avstanden kan bli kortere ved bruk av stier, gangbroer, egen båt o.l.

4.3.2 Alternative veier, kortere vei med bom/ferge, lengre vei utenom bom/ferge

Er den korteste reiseavstanden en veistrekning hvor det må betales bompenger og/eller må brukes ferge, skal denne reiseruten legges til grunn ved beregning av avstandsfradraget. Dette gjelder selv om skatt­yter kjører en lengre alternativ rute fordi fergen ikke tar biler (personferge) eller for å spare kostnader til bompassering/fergebillett.

Fradrag for kostnader til bompassering/bruk av ferge gis bare hvis skatt­yteren faktisk har disse kostnadene og ellers fyller vilkårene for å få fradrag, se pkt. 7.

4.3.3 Private bomveier

Privat bomvei skal bare brukes som beregningsgrunnlag for avstandsfradrag dersom veien er åpen for offentlig ferdsel. Dersom skatt­yter faktisk benytter privat bomvei som korteste reiserute, legges denne strekningen til grunn. Skatt­yteren gis fradrag for dokumenterte kostnader til bompassering som for offentlige bomveier.

4.3.4 Motorvei bare åpen for bil

Benytter skatt­yter sykkel eller moped, og han må kjøre en lengre strekning fordi korteste strekning er motorvei stengt for sykler og mopeder, skal likevel korteste veistrekning, i dette tilfelle motorveien, legges til grunn.

4.3.5 Sesongstengte veier

Er korteste veistrekning stengt i perioder av året, må alternativ veistrekning legges til grunn for avstandsfradraget i stengningsperioden.