2.1 Bilgodtgjørelse for yrkeskjøring, godtgjørelsen følger satser fastsatt av Skattedirektoratet

2.1.1 Generelt

Bilgodtgjørelse for yrkeskjøring med privatbil utenfor virksomhet utbetalt som kilometergodtgjørelse etter satser fastsatt av Skattedirektoratet eller etter lavere kilometersats er ikke skattepliktig, jf. FSFIN § 5-15-7. Er godtgjørelsen utbetalt med høyere kilometersatser, kan arbeidsgiver splitte godtgjørelsen i en skattefri del som er i samsvar med Skattedirektoratets kilometersatser og en del som arbeidsgiver fullt ut behandler som lønn, jf. skattebetalingsforskriften § 5-6-14. Med privatbil menes i denne sammenheng bil som ikke regnskapsbehandles (selv om bilen kjøres 6000 km eller mer i yrket).

Ved avgjørelsen av hva som er yrkeskjøring i denne sammenhengen, legges skattelovens regler til grunn. Nærmere om hva som er yrkeskjøring, og om gruppering av reiser, se emnet «Reise – avgrensning mellom arbeidsreiser, besøksreiser og yrkesreiser». Om krav til legitimasjon, se pkt. 2.9.

Skattefritaksregelen i FSFIN § 5-15-7 for overskudd på bilgodtgjørelse gjelder ikke bilgodtgjørelse utbetalt for annet enn yrkesreise, for eksempel for besøksreiser eller arbeidsreiser. Om behandling av slik bilgodtgjørelse, se nedenfor.

Satsen for 2021 er kr 3,50 per kilometer uansett kjørelengde, se sktl. § 5-11 tredje ledd jf. satsforskriften § 4.

Satsen gjelder også for bruk av el-bil og for arbeidstakere med arbeidssted Tromsø. Satsen gjelder også for reiser utenlands.

Disse satsene er ikke sammenfallende med satsene i statens særavtaler. Utbetales godtgjørelse i tråd med statens særavtaler, kan dette derfor medføre skattepliktig overskudd. Om forenklet overskuddsberegning, se pkt. 2.2.3. Satsene for skattefritt tillegg for passasjer, bruk av tilhenger osv. og skattefrie satser for andre transportmidler enn bil følger særavtalen.

For tunge motorsykler og mopedbiler er satsen for beregning av overskudd kr 2,95 per km, se satsforskriften § 4.

Om behandlingen av ulike tillegg for kjøring med passasjerer, kjøring på skogs- og anleggsvei eller hvis skatt­yter må frakte utstyr og materiell, se pkt. 2.7.

2.1.2 Bilgodtgjørelse for strekning der arbeidstaker ikke selv er med i bilen

«Særavtale for reiser utenlands for statens regning» (utenlandsregulativet) og «Særavtale for reiser innenlands for statens regning» (innenlandsregulativet) § 6 gir på visse vilkår rett til kjøregodtgjørelse for bruk av privat bil på delstrekninger der arbeidstaker ikke er med i bilen. Dette gjelder f.eks. kjøring til flyplass for å hente skatt­yteren. Regulativene forutsetter at arbeidstakeren er på tjenestereise og kostnadsdekningen for reisen tur-retur til bringe- eller hentestedet fremstår som det rimeligste.

Kjøregodtgjørelsen er skattefri for mottakeren hvis

  • vilkårene i særavtalen er oppfylt
  • godtgjørelsen er utbetalt i samsvar med satsene fastsatt av Skattedirektoratet, og
  • legitimasjonskravene i skattebetalingsforskriften § 5-6-12 sjette ledd er oppfylt.