5.1 Generelt

Formuesverdien av aksjer i ikke-børsnoterte selskaper hjemmehørende i Norge skal fastsettes av selskapet når selskapets skattegrunnlag fastsettes etter sktfvl. § 9-1. Ved fastsettingen av selskapets skattegrunnlag brukes formuesverdien ved utløpet av inntektsåret uten reduksjon til 55 % som nevnt i sktl. § 4-12 annet ledd, jf. FSFIN § 4-12-2 fjerde ledd. Dette fordi eieraksjeselskapet ikke er formuesskattepliktig, jf. Prop. 1 LS (2016-2017) pkt. 4.1.1.

Aksjonærene skal bruke denne verdien som utgangspunkt for formuesfastsettingen for det påfølgende inntektsåret, se sktl. § 4-12 annet ledd. Dette gjelder også aksjer i selskaper som er fritatt for skatteplikt etter sktl. § 2-32. Aksjeselskapet har plikt til å opplyse om aksjenes formuesverdi, jf. sktfvl. § 7-7 nr. 1 bokstav c.

Reglene gjelder også for selskaper som er stiftet i løpet av inntektsåret. Aksjeverdien ved utgangen av stiftelsesåret legges til grunn av aksjonærene ved utgangen av året etter stiftelsesåret.

Framgangsmåten ved beregning av skattemessig formuesverdi for aksjer i norsk ikke-børsnotert aksjeselskap er nærmere regulert i FSFIN § 4-12, se pkt. 5.3.

Selskapets skattemessige formuesverdi til fordeling på aksjene er den samlede nettoformuen slik den fremkommer etter reglene i FSFIN § 4-12-2 og § 4-12-4. Ved fastsettingen av selskapsformuen tas med alle selskapets eiendeler som ikke er spesielt unntatt i forskriften.

Selskapets utenlandske formue medregnes. Det skal ikke foretas noen gjeldsfordeling mellom Norge og utlandet.

Forretningsverdi (goodwill) skal ikke medregnes.

Ved verdsettingen tas det utgangspunkt i skattelovens regler om verdsetting av eiendeler og gjeld, se emnet «Formue» og «Gjeld».

Nettoformuen kan ikke settes lavere enn null.

Etter sktl. § 4-12 syvende ledd første punktum skal selskapets eiendeler og gjeld medregnes til full verdi, uten prosentvis reduksjon etter øvrige bestemmelser i sktl. kapittel 4. Næringseiendom hvor verdien er satt ned etter sktl. § 4-10 første ledd tredje punktum, skal medregnes til 100 prosent av den dokumenterte omsetningsverdien, se sktl. § 4-12 syvende ledd annet punktum. Om nedsettelse av verdien av næringseiendom, se emnet «Formue», pkt. 9.2.