10.2 Hovedregel

Med nærstående part utenfor samme konsern som den skattepliktige menes etter sktl. § 6-41 niende ledd jf. FSFIN § 6-41-4 første ledd følgende:

a. i tilfeller der den skattepliktige er unntatt fra avskjæring av rentefradrag etter skatteloven § 6-41 åttende ledd, menes nærstående part som ikke er konsolidert linje for linje i konsernregnskapet som benyttes som grunnlag for beregning av konsernets egenkapitalandel, jf. skatteloven § 6-41 åttende ledd b

Eksempel:
Selskap A er en del av konsern X ved inngangen til inntektsåret 2021 og er i utgående balanse for regnskapsåret før inntektsåret (2020) konsolidert linje for linje i konsern X`s konsernregnskap. Selskapet anvender den egenkapitalbaserte unntaksregelen. Selskap A har betalt renter til D, som er nærstående etter sktl. § 6-41 femte ledd. D er ikke konsolidert linje for linje i utgående balanse i konsern Xs konsernregnskap for regnskapsåret 2020. D blir dermed å anse som nærstående part utenfor samme konsern som selskap A.

b. i tilfeller der den skattepliktige er unntatt fra avskjæring av rentefradrag etter skatteloven § 6-41 fjerde ledd annet punktum, men er konsolidert linje for linje i et konsernregnskap som oppfyller kravene i skatteloven § 6-41 åttende ledd b, menes nærstående part som ikke er konsolidert linje for linje i dette konsernregnskap

Eksempel:
Selskap A er en del av konsern X ved inngangen til inntektsåret 2021 og er i utgående balanse for regnskapsåret før inntektsåret (2020) konsolidert linje for linje i konsern Xs konsernregnskap. Sum netto rentekostnader for den norske delen av konsernet er ved utgangen av inntektsåret (2021) kr 25 mill., eller lavere, jf. sktl. § 6-41 fjerde ledd og FSFIN § 6-41-1. Selskap A har betalt renter til D, som er nærstående etter sktl. § 6-41 femte ledd. D er ikke konsolidert linje for linje i utgående balanse i konsern Xs konsernregnskap for regnskapsåret 2020. D blir dermed å anse som nærstående part utenfor samme konsern som selskap A.

c. tilfeller der det ikke foreligger et konsernregnskap som nevnt ovenfor under b, menes nærstående part som for regnskapsåret før inntektsåret ikke kunne ha vært konsolidert linje for linje i utgående balanse i samme konsernregnskap som den skattepliktige dersom IFRS hadde vært anvendt.

Eksempel:
Selskap A er en del av konsern X ved inngangen til inntektsåret 2021. Konsern X har avlagt konsernregnskap etter annen GAAP enn de som er angitt i bestemmelsen. Dersom konsernregnskapet hadde vært avlagt etter IFRS, ville selskap A ha vært konsolidert linje for linje i utgående balanse i konsernregnskapet for regnskapsåret 2020. Selskap A betaler renter til D, som er nærstående etter sktl. § 6-41 femte ledd. D kunne ikke ha vært konsolidert linje for linje i utgående balanse i konsernregnskapet for 2020 dersom IFRS hadde vært benyttet, og blir dermed å anse som nærstående part utenfor samme konsern som selskap A.