3.3 Krav til uavhengighet mellom selskap og investor/nærstående

3.3.1 Generelt

Det er et vilkår for fradrag at investor eller nærstående ikke er eller har vært aksjonær i selskapet på tidspunktet for aksjeinnskuddet, jf. sktl. § 6-53 fjerde ledd bokstav a.

Det er også et vilkår at investor eller nærstående ikke er eller har vært aksjonær et annet selskap i samme konsern, jf. aksjeloven § 1-3. Er det et aksjeselskap som foretar investeringen, se pkt. 3.2, er det også et vilkår at det aksjeselskapet som foretar investeringen, eller dette selskapets nærstående, ikke er eller har vært aksjonær i oppstartsselskapet eller et annet selskap i samme konsern, se sktl. § 6-53 fjerde ledd annet punktum jf. første punktum bokstav a. Det kan således bare gis fradrag for aksjeinnskudd én gang i ett og samme selskap.

Eksempel:
Den personlige skatt­yteren A eier 100 pst av B AS, som igjen eier 100 pst av C AS. C AS eier 40 pst av D AS. B AS gjør deretter et aksjeinnskudd direkte i D AS. A får ikke fradrag for aksjeinnskuddet i D AS fordi B AS og C AS er nærstående.

Har det selskapet som det investeres i blitt stiftet ved fusjon, fisjon eller skattefri omdanning, er det et vilkår at investor heller ikke har vært aksjonær eller eier i et tidligere selskap eller i et annet selskap i samme konsern, jf. sktl. § 6-53 fjerde ledd bokstav b.

Det er også et vilkår at investor ikke blir ansatt i selskapet eller i et annet selskap i samme konsern i løpet av bindingstiden på tre år som nevnt i sktl. § 6-53 femte ledd, jf. sktl. § 6-53 fjerde ledd bokstav c. Om bindingstiden, se pkt. 3.4.

Som utgangspunkt gjelder begrensningene som er beskrevet ovenfor for aksjonær eller tidligere aksjonær, også for ansatt eller tidligere ansatt. (Styremedlemmer regnes i denne sammenheng ikke som ansatt.) Begrensningene for ansatt eller tidligere ansatt gjelder ikke når aksjeinnskuddet er gjort i inntektsårene 2020 og 2021, se sktl. § 6- 53 fjerde ledd bokstav d.

3.3.2 Nærstående

Som nærstående regnes personer og selskaper som nevnt i aksjeloven § 1-5. Dette omfatter:

  • ektefelle og en person som vedkommende bor sammen med i ekteskapsliknende forhold
  • slektninger i rett oppstigende eller nedstigende linje og søsken
  • slektninger i rett oppstigende eller nedstigende linje og søsken til en person som nevnt i første strekpunkt
  • ektefelle til, og en person som bor sammen i ekteskapsliknende forhold med noen som er nevnt i annet strekpunkt
  • selskap der vedkommende selv eller noen som er nevnt i nr 1 til 4, har slik bestemmende innflytelse som nevnt i aksjeloven § 1-3 (dvs. slik innflytelse som kreves for at det skal foreligge et konsern etter aksjeloven)