3.5 Fritidseiendom på festet grunn

Festeavtaler til grunn for fritidshus anses alltid som tidsubegrensede, jf. tomtefesteloven § 33. Formuen fastsettes i utgangspunktet som om festeren var eier av både tomt og bygning. Festeren får gjeldsfradrag for den kapitaliserte verdien av den årlige festeavgiften. Se FIN 15. august 2008 i Utv. 2008/1389.

Reglene for festet tomt gjelder også for boligsameiere som eier fritidsbolig og andelshavere i boligselskap når boenheten er regulert til fritidsformål. 30 %-regelen gjelder også for disse tilfellene. Se FIN 15. august 2008 i Utv. 2008/1389. Regelen om begrensning i forhold til sammenlignbare eiendommer gjelder også, se takseringsreglene § 1-1-1 siste ledd.

Ved totale tidsubegrensede bruksrettigheter, skal den formelle eieren (bortfesteren) bare formuesbeskattes for det kapitaliserte kravet på årlig festeavgift. Ved fastsettingen skal derfor bortfesteren ikke formuesbeskattes for den bortfestede tomtens verdi. For nærmere omtale og om skillet mellom tidsubegrensede og tidsbegrensede bruksretter, se emnet «Rettigheter i fast eiendom».