4.3 Overføring mellom utenlandske selskaper

4.3.1 Overføring fra filial i Norge av utenlandsk selskap til et annet konsernselskaps filial i Norge

Et selskap med begrenset ansvar hjemmehørende i en annen stat, kan skattefritt overføre eiendeler og forpliktelser med tilknytning til virksomhet som er skattepliktig til Norge til et annet konsernselskaps virksomhet med tilsvarende skatteplikt til Norge, jf. sktl. § 11-21 første ledd bokstav e. Skattefritaket gjelder bare overføringer mellom konsernselskaper hjemmehørende i stater Norge har skatteavtale med.

Den fritatte inntekten tas til beskatning i det overførende, utenlandske selskapet i overføringsåret, jf. FSFIN § 11-21-10 første ledd annet punktum. Det gis imidlertid betalingsutsettelse frem til konsernopphørsåret.

Det kan kreves sikkerhetsstillelse for skatt etter FSFIN § 11-21-7, se pkt. 10.

Det mottakende utenlandske selskapet er solidarisk ansvarlig for det utenlandske overdragende selskapets betalingsforpliktelse i overføringsåret og frem til konsernopphørsåret, jf. FSFIN § 11-21-10 første ledd fjerde punktum. Det mottakende selskapet skal melde fra til skattekontoret om endringer i eierforholdene innen to uker etter overføringen. Slik underretning skal gis uavhengig av om endringene medfører konsernbrudd eller ikke.

Realiseres objektet før et ev. konsernopphør, gjelder ikke reglene om beskatning i overføringsåret, jf. FSFIN § 11-21-10 annet ledd første punktum. Dette medfører at den utsatte skatteforpliktelsen faller bort. Det foretas beskatning basert på den videreførte inngangsverdi, ervervstidspunkt mv., se pkt. 6.

4.3.2 Overføring fra filial i Norge av et utenlandsk selskap til et utenlandsk konsernselskap

Reglene om konserninterne overføringer gjelder for overføringer fra filial i Norge av et utenlandsk selskap med begrenset ansvar til et utenlandsk konsernselskap hjemmehørende i en stat Norge har inngått skatteavtale med, jf. sktl. § 11-21 første ledd bokstav c jf. bokstav e. Skatteavtalen må inneholde bestemmelser om bistand til innfordring, se sktl. § 11-21 første ledd bokstav c annet punktum.

Slik overføring kan skje selv om mottakerselskapet ikke har begrenset skatteplikt til Norge. I slike tilfeller skal det foretas beskatning etter reglene i sktl. § 9-14 som om eiendelen hadde vært tatt ut av norsk beskatningsområde, se FSFIN § 11-21-1 fjerde ledd jf. § 11-21-11 første ledd. Det blir derfor ikke noen ordinær konserntransaksjon hvis eiendelen ved overføringen mister sin tilknytning til norsk beskatningsområde. Utgangsverdien skal da settes til vederlaget (markedsverdi). Hvis det overdragende selskap er hjemmehørende innenfor EØS, kan det benytte seg av reglene om utsettelse med skattebetalingen etter reglene i sktl. § 9-14 niende ledd mv., se nærmere emnet «Utland – uttak fra norsk beskatningsområde», pkt. 9.

Det overførende og det mottakende selskapet er solidarisk ansvarlige for betaling av den skatten som oppstår ved overføringen, og begge selskapene er ansvarlige for å oppfylle de øvrige pliktene som følger av sktl. § 9-14, se FSFIN § 11-21-11 første ledd tredje punktum.

Senest to uker etter overføringen skal det mottakende selskap sende en erklæring til skattekontoret om at det vedtar skattebetalingsplikt og øvrige plikter som følger av FSFIN § 11-21-11, se FSFIN § 11-21-11 første ledd fjerde punktum.

Retten til eventuell utsettelse med betaling av den fastsatte skatten opphører når det overførende eller det mottakende selskapet ikke lenger er en del av konsernet, se FSFIN § 11-21-11 annet ledd jf. § 11-21-1.