17.27 Skogfond

17.27.1 Generelt

Kapittel 4 i skogbrukslova inneholder bestemmelser om avsetning til skogfond og bruk av midler fra fondet. I skogfondforskriften er det gitt utfyllende bestemmelser om skogfond.

Avsetning til skogfond behandles som driftskostnad eller kapitalkostnad. For skogeier som ikke anses å drive inntektsgivende aktivitet, er ikke avsetningen fradragsberettiget.

17.27.2 Utbetaling

Utbetaling fra skogfondskonto behandles som skattepliktig inntekt hvis skogeieren tidligere har fått fradrag ved innbetalingen. Dette gjelder selv om den inntektsgivende aktiviteten senere har opphørt.

Som hovedregel skal skogfondsmidler inntektsføres når midlene er stilt til disposisjon, dvs. når utbetaling er foretatt. FIN har imidlertid uttalt at beløpet kan inntektsføres i det tidligere året kostnadene er påløpt. En forutsetning er at skogeieren innen utløpet av inntektsåret har fått melding om at beløpet er godkjent til utbetaling. Utbetales skogfondsmidler i året før kostnadene påløper, kan skogeieren vente med inntektsføringen, slik at inntekter og kostnader kommer på samme år.

Utbetaling fra skogfond regnes som skattepliktig inntekt, for personlige skatt­ytere i den kommunen hvor skogen ligger, jf. sktl. § 8-2 annet ledd. Godtar kommunen at skogfondsmidler overføres til bruk i skog i annen kommune, tas de til inntekt der. Skatteplikten gjelder uavhengig av om skogen har skiftet eier etter at midlene ble innbetalt.

17.27.3 Anvendelse av tidligere avsatte skogfondsmidler med skattefordel

Av § 11 i skogfondforskriften fremkommer hvilke formål skogfondet kan benyttes til. Av frigitte tidligere avsatte skogfondsmidler som utbetales i inntektsåret, skal 15 % av det utbetalte beløpet tas til inntekt, jf. sktl. § 8-2 annet ledd bokstav a og FSFIN § 8-2-1. Dette gjelder dersom de tidligere avsatte skogfond-midlene brukes til følgende formål:

  • skogkultur (§ 11 nr. 1)
  • bygging og opprustning av skogsveier (§ 11 nr. 2)
  • sommervedlikehold av skogsbilvei (§ 11 nr. 3)
  • miljøtiltak (§ 11 nr. 4)
  • skogbruksplanlegging med miljøregistrering (§ 11 nr. 5)
  • investeringer i bioenergitiltak i tilknytning til bruket og som bidrar til varmeleveranser basert på eget råstoff eller lokale skogressurser (§ 11 nr. 6)
  • forsikring mot stormskader og brann på skog (§ 11 nr. 7)
  • kompetansehevende tiltak (§ 11 nr. 8)
  • oppmerking av eiendomsgrenser og nødvendige håndlangerutgifter i forbindelse med jordskifte av skog (§ 11 nr. 9)

Resterende 85 % av frigitte midler er endelig skattefrie.

Særreglene for bruk av skogfondsmidler er knyttet til den enkelte skatt­yter og gjelder bare skog som er inntektsgivende aktivitet.

Det er kun midler som utbetales fra skogfond som gir skattefordel etter sktl. § 8-2 andre ledd, se SKD 23. januar 2019 i Utv. 2019/145. Skogeiere som har fått fritak for innbetaling til skogfondet kan dermed ikke benytte de gunstige skattereglene knyttet til skogfond. For dem vil utbetaling fra skogfondet være skattepliktig i sin helhet. De aktuelle skogeierne må derfor fra inntektsåret 2019 avstå fra å benytte fritaket fra krav om innbetaling til skogfond, dersom vedkommende skal kunne benytte reglene i sktl. § 8-2 andre ledd.

Det følger av skogfondforskriften § 11 første ledd nr. 10 at frigitte skogfondsmidler også kan benyttes til dekning av merverdiavgift på tiltak som nevnt i nr. 1-9. For skatt­ytere som er merverdiavgiftspliktige blir frigitte skogfondsmidler som er benyttet til dekning av merverdiavgift, skattepliktig i sin helhet på vanlig måte (dvs. ingen skattefordel ved at kun 15 % blir skattlagt). For skatt­ytere som ikke er merverdiavgiftspliktige og som ikke har fradragsrett for inngående merverdiavgift, anses merverdiavgiften som en del av kostnaden ved de ulike tiltakene. I slike tilfeller gjelder skattefordelen også for den delen av de frigitte skogfondsmidler som benyttes til dekning av merverdiavgift.

For skatt­ytere som har skog i flere kommuner, skal den reduserte inntekten fordeles på den enkelte kommune i forhold til skogfondsmidler brukt med skattefordel i vedkommende kommune.

17.27.4 Kontrollmelding/kontoutskrift

Fylkesmannen skal ved slutten av hvert regnskapsår sende utskrift til skattemyndighetene og til den enkelte skogeier over avvirket kvantum, bruttoverdi og beløp satt av til skogfond, jf. skogfondforskriften § 10 siste ledd.