2.3 Utland

Skatt­yter kan kreve fradrag for renter av gjeld til långiver (kreditor) som er bosatt/hjemmehørende i utlandet.

For person bosatt eller selskap mv. hjemmehørende i Norge som enten

  • har fast eiendom i utlandet, eller
  • utøver eller deltar i virksomhet i utlandet

og hvor inntekt av slik fast eiendom eller virksomhet er unntatt fra beskatning i Norge etter skatteavtale (fordelingsmetoden), skal fradraget for gjeldsrenter i Norge begrenses. Om gjennomføring av slik begrensning, se emnet «Utland – formue, gjeld og gjeldsrenter», pkt. 5.3.1. Om unntak for personer bosatt i Norge med bolig eller fritidsbolig i annet EØS-land, se emnet «Utland – formue, gjeld og gjeldsrenter», pkt. 5.3.2.

Om fradrag for gjeldsrenter for skatt­ytere som har flyttet til eller fra Norge i løpet av året, se emnet «Utland – formue, gjeld og gjeldsrenter», pkt. 5.2.2.

Skatt­ytere som er begrenset skattepliktig til Norge etter sktl. § 2-3 første ledd bokstav d til f eller annet ledd, kan velge å benytte ordningen med kildeskatt på lønnsinntekt, jf. sktl. kap. 19. Skatt­yter har da ikke rett til fradrag for gjeldsrenter. Skattlegging etter kildeskatteordningen kan foretas til og med det første året hvor skatt­yter anses bosatt i Norge. Nærmere om kildeskatteordningen, se emnet «Utland – kildeskatt på lønn for utenlandske arbeidstakere».

Utenlandske sjøfolk og utenlandske sokkelarbeidere som krever standardfradrag etter § 6-70, har ikke rett til fradrag for gjeldsrenter. Om standardfradrag, se emnet «Utland – lønnsinntekter og pensjonsinntekter mv.», pkt. 12.2.

Om hvilke renter som kan fradras for skatt­yter bosatt/hjemmehørende i utlandet, men som er begrenset skattepliktig i Norge, se emnet «Utland – formue, gjeld og gjeldsrenter», pkt. 5.2 og emnet «Utland – lønnsinntekter og pensjonsinntekter mv.», pkt. 12.2. Om særskilt fradragsrett etter sktl. § 6-71 for skatt­yter bosatt innenfor EØS når hele eller tilnærmet hele skatt­yters inntekt av arbeid mv. skattlegges i Norge, se emnet «Utland – lønnsinntekter og pensjonsinntekter mv.», pkt. 13.