1 Innledning

Nedenfor behandles reglene om skattlegging av utdeling fra aksjeselskap og andre selskaper som er likestilt med aksjeselskap etter sktl. § 10-1 til aksjonær mv. når utdelingen skatterettslig skal behandles som utbytte. Om det skatterettslige utbyttebegrepet, se pkt. 6.

Om skatteplikt for utbytte fra selskap hjemmehørende i utlandet til norsk aksjonær, se emnet «Utland – kapitalinntekter og kapitalgevinster», pkt. 5.1. Om unngåelse av dobbeltbeskatning i slike tilfeller, se emnet «Utland – unngåelse av dobbeltbeskatning», pkt. 4 og pkt. 5.

Om skatteplikt for utbytte fra selskap hjemmehørende i Norge til utenlandsk aksjonær, se emnet «Utland – kapitalinntekter og kapitalgevinster», pkt. 5.2.

Om utbytte på aksjer som står på aksjesparekonto, se nærmere pkt. 5.1 og emnet «Aksjesparekonto».

Om skatt­yter som oppebærer utbyttekompensasjon i forbindelse med utlån av aksjer mv., se emnet «Verdipapirlån og realisasjon av lånte verdipapirer (dekket shortsalg)».

Om utbyttebeskatning av lån fra selskap til personlig aksjonær, se emnet «Lån til aksjonær/deltaker».

Om beskatning av renteinntekter på lån fra personlig skatt­yter til aksjeselskap og andre selskaper som er likestilt med aksjeselskaper, se emnet «Renteinntekter», pkt. 4.

Om utdeling fra selskap med deltakerfastsetting, se emnet «Selskap med deltakerfastsetting – utdeling».