3.1 Generelt

Er eiendommen leid ut slik at leieinntektene er skattepliktige i sin helhet, eller brukt av eieren i annen inntektsgivende aktivitet, herunder virksomhet, er det fradragsrett etter skattelovens alminnelige regler for alle kostnader til drift og vedlikehold av eiendommen, herunder kommunale avgifter, eiendomsskatt, og forsikring, jf. sktl. § 6-1 og § 6-11. Som annen inntektsgivende aktivitet anses f.eks. erverv av bolig med sikte på videresalg med gevinst, ev. etter at boligen er pusset opp. Nærmere om hva som er vedlikeholdskostnader, se emnet «Vedlikehold».

Også kostnader som knytter seg til selve utleien er fradragsberettiget. Dette gjelder f.eks. kostnader til formidling og annonsering. Kostnader til reiser som er utført i forbindelse med utleien, f.eks. ved visninger, vedlikehold og tilsyn, er fradragsberettigede. Det gis fradrag for faktiske reisekostnader dersom utleieaktiviteten ikke anses som virksomhet. Ved bruk av privatbil kan skatt­yter i slike tilfeller anvende kilometersatsen for yrkeskjøring, se emnet «Bil – fradrag for bilkostnader». Dersom utleien drives som virksomhet er reisekostnadene fradragsberettigede som arbeidsreiser eller yrkesreiser. Anses reisen som arbeidsreise, gis det fradrag etter reglene i sktl. § 6-44, se emnet «Reise mellom hjem og fast arbeidssted (arbeidsreiser)». Anses reisen som yrkesreise, gis det fradrag etter sktl. § 6-1 for faktiske kostnader. Om fradrag for bilkostnader, se emnet «Bil – fradrag for bilkostnader». Om grensen mellom arbeidsreiser og yrkesreiser, se emnet «Reise – avgrensning mellom arbeidsreiser, besøksreiser og yrkesreiser», pkt. 2.

Hvis en regnskapsbehandlet eiendom bare delvis er benyttet i inntektsgivende aktivitet, begrenses fradragsretten til kostnader som knytter seg til den delen som benyttes i slik aktivitet, se pkt. 3.2 og pkt. 3.4. Har eiendommen vært utleid eller benyttet i annen inntektsgivende aktivitet bare deler av året, kan det være aktuelt med forholdsmessig fradrag for visse kostnader, se pkt. 3.3. Om fradrag for kostnader hvor eiendommen brukes både som egen bolig, til korttidsutleie og langtidsutleie, se emnet «Bolig – utleie (fritaksbehandling)», pkt. 4.6.

Går en eiendom over fra å være fritaksbehandlet til å bli regnskapsbehandlet, har sktl. § 7-10 regler som begrenser fradragsretten de første fem årene med regnskapsbehandling, se pkt. 3.11. Det er det beløpet som framkommer etter eventuelle begrensinger som nevnt ovenfor, som vil være grunnlaget for begrensningen etter sktl. § 7-10.