3.3 Inntekt

3.3.1 Tilvirkningskontrakt, hovedregel

Arbeid for fremmed regning i forbindelse med en tilvirkningskontrakt, se ovenfor, er å anse som en tjenesteyting for oppdragstakeren. I tillegg kan det foreligge salg av materialer mv. som innkorporeres i den gjenstanden som tilvirkes. Kostnader som gjelder oppfyllelse av en tilvirkningskontrakt for fremmed regning, fradragsføres løpende, jf. sktl. § 14-2 annet ledd. Verdien av en ikke fullført tilvirkningskontrakt, reduserer den tidligere fradragsføringen ved at beløpet inntektsføres og balanseføres som arbeider under utførelse ved årets utgang, jf. sktl. § 14-5 tredje ledd, jf. annet ledd bokstav a. Dette gjelder uavhengig av hvordan skatt­yter har behandlet inntektene i regnskapet og uavhengig av om tilvirkeren har mottatt delbetaling.

Utføres arbeidet til fast pris, skal verdien av arbeid under utførelse settes til tilvirkningsverdien, etter tilsvarende regler som for varelager, se sktl. § 14-5 tredje ledd og emnet «Varebeholdning». Oppgjør med inntektsføring av fortjenesten i forhold til avtalt vederlag, foretas når kontrakten er fullført. Langsiktig tilvirkningskontrakt kan være delt opp i flere selvstendige delkontrakter. I slike tilfeller må det foretas et skattemessig oppgjør med inntektsføring av fortjenesten ved fullføring av hver enkelt delkontrakt.

Kontrakten eller den selvstendige delkontrakten er fullført når leveransen/delleveransen er ferdigstilt iht. krav og spesifikasjoner i avtalen, og risiko for og kontroll over leveransen/delleveransen har gått over på kjøper. Spørsmål om når en kontrakt er ferdigstilt må avgjøres ut fra en tolkning av avtalen. Det skal ikke tas hensyn til eventuelle etterarbeider som service- og garantiarbeider ved avgjørelsen av om salgsobjektet er ferdigstilt, jf. sktl. § 14-2. Mulige eller avtalte etterarbeider som service- og garantiarbeider utsetter ikke inntektsføringen. Det har heller ingen betydning for inntektsføringen at det er avtalt en prøveperiode som skal gjelde etter at salgsobjektet er ferdigstilt. Se sktl. § 14-2 annet ledd og pkt. 4. Om garanti- og reklamasjonskostnader, se nærmere emnet «Garanti- og reklamasjonskostnader».

Eksempel:
Et skipsverft har fått i oppdrag å bygge et skip, og det er avtalt en prøveperiode på 6 måneder. Den 1. desember 2021 ble skipet ferdigstilt iht kravsspesifikasjonene i avtalen, og prøveperioden begynner. Skatt­yter må inntektsføre hele vederlaget i 2021 og kan ikke utsette hele eller deler av inntektsføringen til utløpet av prøveperioden i 2022. Dette gjelder selv om det er avtalt at oppdragsgiver kan holde tilbake hele eller deler av vederlaget til utløpet av prøvetiden.

Om inntektsføring i forbindelse med kontrakt om OPS-prosjekter (Offentlig-Privat Samarbeid), se FIN 4. september 2002 i Utv. 2002/1298.

Om særregler for visse kunstnere, se emnet «Kunstnere», pkt. 5.

3.3.2 Arbeid etter regning

Utføres arbeidet etter regning, har oppdragstakeren normalt krav på oppgjør for det arbeid som er utført til enhver tid (løpende avregning). Verdien av utført, ikke-fakturert arbeid ved regnskapsårets utgang, omfatter også fortjeneste. Inntektsføring skal gjennomføres etter hvert som vederlaget tjenes opp. Utført, men ikke fakturert arbeid og innføyde materialer mv. ved regnskapsårets utgang, skal derfor normalt inntektsføres med en tilsvarende andel av salgsvederlaget.

3.3.3 Tjenesteyting når det ikke skjer tilvirkning av gjenstander, hovedregel

Tjenesteytinger utføres hovedsakelig på fastpris eller regningsbasis.

Kostnader skal føres til fradrag det år de pådras, uavhengig av når betaling finner sted. Slik tidfesting skal foretas for tjenesteytende virksomheter uavhengig av om tjenesten gjelder enkeltstående eller faste oppdrag. Eksempelvis skal revisjonstjenester, advokattjenester, rådgivende ingeniørtjenester o.l. følge disse regler.

Når tjenesteytingen ikke gjelder en tilvirkningskontrakt, vil det normalt foreligge krav på full avregning av vederlag for de tjenester som er ytet eller det arbeidet som er utført til enhver tid. Inntektsføring av vederlag skal gjennomføres etter hvert som vederlaget opptjenes. Utført, men ikke fakturert arbeid ved regnskapsårets utgang, skal derfor normalt inntektsføres med en tilsvarende andel av salgsvederlaget.

3.3.4 Vederlaget er avhengig av resultat av arbeidet

Utsatt inntektsføring kan unntaksvis helt eller delvis godtas. Skatt­yter må i så fall kunne godtgjøre at vederlaget (eventuelt fortjenesteelementet) for det enkelte tjenesteoppdrag helt eller delvis, er avhengig av arbeidets utfall eller fullførelse. Se Ot.prp. nr. 19 (1994-95). Derimot vil oppdragsgiverens manglende betalingsevne ikke kunne føre til utsatt inntektsføring, men vil kunne føre til fradrag som tap på utestående fordringer, se emnet «Fordringer».

Har skatt­yteren først krav på vederlag når oppdraget er fullført, eller oppnår avtalt resultat (no cure, no pay), skal inntektsføringen først foretas når oppdraget er utført eller avtalt resultat oppnådd. Dette vil typisk gjelde salgsoppdrag hvor vederlaget er avhengig av at salg oppnås, f.eks. eiendomsmeglers krav på provisjon ved oppnådd salg av eiendom eller agenturforretnings krav på provisjon for varesalg mv. Godtgjørelse til dekning av kostnader som oppdragstaker har krav på å få dekket av oppdragsgiver uavhengig av oppnådd resultat, f.eks. eiendomsmeglers kostnader til annonser, takster o.l. skal likevel tidfestes i kostnadsåret, selv om krav på provisjon ikke foreligger ved årets utgang.