3.3 Eiendommer som i sin helhet er brukt som egen bolig deler av året

Har eieren brukt hele eiendommen en del av året og leid ut hele eiendommen eller brukt den i egen ervervsvirksomhet resten av året, gis det fradrag for periodiske kostnader som knytter seg til den perioden hvor eiendommen har vært inntektsgivende. Dette gjelder for eksempel kommunale avgifter og forsikring. For vedlikeholdskostnader gis det bare fradrag for kostnader som er knyttet til perioden da boligen var inntektsgivende. Om reduksjon av fradrag for vedlikehold ved overgang fra fritaksbehandling til regnskapsbehandling, se pkt. 3.11.

Eksempel 2
Samme eiendom som i eksempel 1 ovenfor, men her har eieren leiet ut både familieleiligheten og hybelen (hele eiendommen) i de tre første månedene. Resten av året (ni måneder) har eieren brukt hele eiendommen selv.
Kostnader til vedlikehold påløpt i februar og mars beløper seg til kr 100 000. I tillegg er det påløpt vedlikehold i august på kr 100 000. Som følge av at eiendommen regnskapsbehandles og egen bruk som bolig ikke er skattepliktig, vil de første kr 100 000 være fradragsberettiget ved inntektsfastsettingen. Vedlikeholdskostnadene på kr 100 000 i august er ikke fradragsberettiget.