4.6 Særlig om ekstraordinært konsernbidrag som vedtas på grunnlag av en mellombalanse

Konsernbidrag kan også ytes på grunnlag av en mellombalanse som er utarbeidet og revidert etter reglene for årsregnskap og godkjent av generalforsamlingen, se asl./asal. § 8-5 jf. § 8-2a. Kravet om revisjon av en slik mellombalanse gjelder selv om selskapet har valgt bort revisor i medhold av aksjeloven § 7-6. Slikt ekstraordinært konsernbidrag kan ytes når som helst i året, men balansedagen kan ikke ligge lenger tilbake i tid enn 6 måneder før den dagen beslutningen om å yte konsernbidraget treffes. Ekstraordinært konsernbidrag som vedtas på grunnlag av en mellombalanse gis skattemessig virkning for det inntektsåret som mellombalansen gjelder. Dette gjelder uavhengig av hvilket år beslutningen om å yte konsernbidraget treffes. Kravet til konserntilknytning mv. må være oppfylt ved utgangen av det inntektsår konsernbidraget gis virkning for.

Eksempel 1:
Generalforsamlingen i Mor AS beslutter den 1. februar 2021 å yte ekstraordinært konsernbidrag til Datter AS på grunnlag av en mellombalanse 1. november 2020. Konsernbidraget gis skattemessig virkning for inntektsåret 2020, og kravet til konserntilknytning mv. må være oppfylt ved utgangen av 2020.
Eksempel 2:
Generalforsamlingen i Mor AS beslutter den 1. mai 2021 å yte ekstraordinært konsernbidrag til Datter AS på grunnlag av en mellombalanse pr. 1. februar 2021. Konsernbidraget gis skattemessig virkning for inntektsåret 2021, og kravet til konserntilknytning mv. må være oppfylt ved utløpet av 2021.