4.1 Skatteposisjoner som er knyttet til formuesobjekt

4.1.1 Generelt

Den som erverver et formuesobjekt ved gave, skal overta inngangsverdier og andre skatteposisjoner som knytter seg til formuesobjektet, jf. sktl. § 9-7 tredje ledd første punktum. Om eksempler på skatteposisjoner som knytter seg til et formuesobjekt, se pkt. 2.2. Kontinuitet gjelder også ved gavesalg. Om kjøpers inngangsverdi ved gavesalg, se pkt. 5.4 og pkt. 5.5. Overdrageren kan i visse slike tilfeller velge å unnlate inntektsoppgjør, se sktl. § 9-7 sjette ledd og pkt. 5.2.

Det er uten betydning hva slags slektskapsforhold/relasjon det er mellom giveren og gavemottakeren. En gaveoverføring/gavesalg kan også skje til et aksjeselskap som eies av personer som giver/selger ønsker å berike, se BFU 25/2014, hvor en far gjennomførte et gavesalg av aksjer til sønnens aksjeselskap.

Kontinuitetsregelen omfatter imidlertid ikke gaver som anses som fordel vunnet ved arbeid, kapital eller virksomhet, jf. sktl. § 5-1 første ledd. For eksempel vil gjenstander som gjenbruksforretninger mottar vederlagsfritt med sikte på videresalg i virksomheten ikke anses som gave, men som virksomhetsinntekt og omfattes ikke av sktl. § 9-7 tredje ledd. Om fastsettelse av anskaffelsesverdien for slike varer, se emnet «Varebeholdning», pkt. 3.3.2.

4.1.2 Fradrag for tap når formuesobjekt i virksomhet gis bort

I virksomhet kan det i gavetilfellene være aktuelt med fradragsrett for tap hvis omsetningsverdien ved gaveoverføringen er lavere enn inngangsverdien, jf. sktl. § 6-2 annet ledd, og emnet «Tap», pkt. 2.1. Det tapet som giveren får fradrag for skal i slike tilfeller redusere den inngangsverdien mottakeren overtar.

Eksempel:
A har en tomt som er benyttet i virksomheten med inngangsverdi på kr 1 000 000 som gis bort til datteren B. På gavetidspunktet har tomten en omsetningsverdi på kr 800 000. A har i dette tilfellet rett til fradrag for tapet på kr 200 000, jf. sktl. § 6-2 annet ledd. Tapet reduserer inngangsverdien som overtas av datteren, som dermed blir kr 800 000.

4.1.3 Gave fra gjenlevende ektefelle/samboer i uskifte

Som gave anses som utgangspunkt gaver fra gjenlevende ektefelle/samboer i uskifte. Utdeling (utlodning) som ledd i skifte av uskifteboet anses imidlertid som utdeling fra dødsbo etter § 9-7 annet ledd, se pkt. 1.3.

4.1.4 Aksjer og andeler

Gavemottaker som erverver aksjer eller andeler i selskap med deltakerfastsetting skal også overta inngangsverdi og skatteposisjoner som knytter seg til aksjene eller andelene, jf. sktl. § 10-33 første ledd og § 10-46 jf. § 10-33. Nærmere om hvilke skatteposisjoner dette er, se pkt. 2.8. Forutsetningen er at både giver og gavemottaker faller inn under aksjonærmodellen/deltakermodellen.

Hvis giver og/eller mottaker ikke faller inn under aksjonærmodellen eller deltakermodellen, gjelder reglene om kontinuitet i sktl. § 9-7. Dette gjelder f.eks. hvis gaven gis til et aksjeselskap eller et selskap med deltakerfastsetting som eies eller kontrolleres av personer som giveren ønsker å berike.

4.1.5 Omkostninger knyttet til gavemottakerens erverv

Omkostninger som gavemottakeren pådrar seg for å erverve eiendelen, kan tillegges inngangsverdien. Dette gjelder f.eks. dokumentavgift og tinglysingsgebyr for fast eiendom. Vedrører ikke kostnadene bestemte formuesobjekter, fordeles de forholdsmessig. Se også emnet «Transaksjonskostnader mv.». Om fradrag for omkostninger som gavemottakeren pådrar seg ved senere realisasjon etc. av eiendelen, se emnet «Utgangsverdi».