2.4 Reinvesteringsobjekt

2.4.1 Generelt

Ved ufrivillig realisasjon må det reinvesteres i nytt formuesobjekt av samme art som det realiserte. Vilkåret om at objektet må være av samme art er oppfylt hvis det nye formuesobjektet i det vesentligste er av samme fysiske beskaffenhet som det realiserte. Selv om det ikke er tilfellet, anses det nye objektet å være av samme art hvis det har tilnærmet samme funksjon for eieren som det realiserte objektet.

Hvis den fysiske beskaffenheten er forskjellig, må det normalt kreves at det nyervervede objektet er avskrivbart/ikke avskrivbart dersom det realiserte objektet var det. Hvis den fysiske beskaffenheten i det vesentligste er den samme, er dette ikke avgjørende. Dette gjelder f.eks. hvor et kombinert bygg som leies ut både til bolig- og forretningsformål og er avskrivbart, realiseres og erstattes av et nytt kombinert bygg hvor andelen av boligutleie er noe større, slik at bygget ikke blir avskrivbart.

Investeres det i objekt som inngår i samme saldogruppe som det realiserte objektet, anses vilkåret om samme art normalt oppfylt.

Investeres det i et objekt som inngår i en annen saldogruppe enn det realiserte, anses vilkåret oppfylt dersom objektet kan anses å ha tilnærmet samme funksjon i skatt­yterens inntektsgivende aktivitet som det realiserte. Ved realisasjon av for eksempel fraktebåt kan det således investeres i for eksempel lastebil eller vogntog.

Om eksempler fra praksis, se

  • BFU 30/2010. En eiendom på 12 dekar bygningsmasse bestående av skatt­yters egen bolig samt næringslokale beregnet for utleie var realisert. Reinvesteringsobjektet var fire tomter og oppføring av bygninger på disse, som skulle bestå av egen bolig, utleiebolig og forretningseiendom for utleie. Vilkåret i sktl. § 14-70 annet ledd om at reinvesteringsobjektet var av samme art var oppfylt.
  • BFU 5/2015. Et gammelt hus som var leid ut til næringsdrivende, beliggende på en eiendom regulert til bolig, kontor og forretning, var brent ned. Oppføring av et nytt bygg bestående av verkstedlokaler, kontor- og selskapslokaler, samt leiligheter for utleie, på ny tomt måtte anses som reinvestering i nytt objekt av samme art etter sktl. § 14-70 annet ledd.

Det kan ikke reinvesteres i objekt utenfor norsk beskatningsområde.

2.4.2 Påkostning

Det kan reinvesteres ved påkostning i form av tilbygg/påbygg på et formuesobjekt som skatt­yteren eide før realisasjonen. Vedlikehold eller påkostning i form av standardheving av et slikt formuesobjekt anses derimot ikke som reinvestering.

2.4.3 Aksjer eller andeler i selskap

Det kan ikke reinvesteres ved kjøp av aksjer eller andeler i selskap. Dette gjelder selv om selskapet eier formuesobjekter av den art som oppfyller kravet til reinvestering.

2.4.4 Spesielt om dyr eller akvatiske organismer

Etter en ufrivillig realisasjon av dyr eller akvatiske organismer (fisk mv.) vil bare gjenkjøp av henholdsvis dyr og fisk mv. som inngår i samme type inntektsgivende aktivitet som de realiserte, f.eks. jordbruk eller akvakultur, anses som reinvestering.

2.4.5 Spesielt om oppfôringskostnader av gjenanskaffet smolt i akvakulturvirksomhet

I akvakulturvirksomhet kan også fôrkostnader og kostnader til arbeid som medgår til oppfôring opp til det alders-/vektnivå som den ufrivillig realiserte fisken hadde på realisasjonstidspunktet, anses som nytt objekt av samme art etter sktl. § 14-70 annet ledd. Det må utarbeides et spesifisert regnskap over påløpte kostnader til oppfôring av den gjenanskaffede fiskebeholdningen. Dette gjelder angivelse av antall og pris på innkjøpt settefisk og de medgåtte kostnadene til fôr og arbeid.